settings icon
share icon
Întrebare

Ce este crislamul?

Răspuns


Crislamul este o încercare de a face un sincretism între creștinism și islam. A început în Nigeria, în anii '80, și ideile crislamului s-au răspândit în mare parte a lumii. Conceptul esențial al crislamului este că creștinismul și islamul sunt compatibile și că poți fi creștin și musulman în același timp. Crislamul nu este o religie propriu-zisă, ci mai degrabă o estompare a diferențelor și a distincțiilor dintre creștinism și islam.

Susținătorii crislamului indică aspecte cum sunt faptul că Isus e menționat de 25 de ori în Qur'an sau că creștinismul și islamul au învățături morale și etice similare sau nevoia ca cele două mari religii monoteiste să se unească în lupta împotriva avansării ateismului și a altor alternative spirituale. Crislamul e văzut de unii ca fiind soluția pentru conflictul permanent între lumea vestică, predominant creștină, și Orientul Mijlociu, predominant musulman.

Cu toate că nu se poate nega faptul că există multe aspecte similare între creștinism și islam (și iudaism), crislamul în cele din urmă eșuează, pentru că creștinismul și islamul sunt diametral opuse în cea mai importantă chestiune – identitatea lui Isus Cristos. Creștinismul autentic declară că Isus este Dumnezeu întrupat în ființă umană. Pentru creștini, dumnezeirea lui Cristos e un aspect nenegociabil, pentru că fără dumnezeirea Lui, moartea lui Isus pe cruce nu ar fi fost suficientă ca jertfă de ispășire pentru păcatele întregii lumi (1 Ioan 2.2).

Islamul respinge cu hotărâre dumnezeirea lui Cristos. Din afirmaţiile Qur'an-ului, ideea că Isus este Dumnezeu este blasfemie (5.17). Credința în dumnezeirea lui Cristos este considerată shirk, „întinăciune", de către musulmani. Mai mult, islamul neagă moartea lui Cristos pe cruce (4.157-158). Cea mai importantă învățătură a credinței creștine este respinsă în islam. Drept urmare, cele două religii sunt absolut incompatibile, făcând din crislam un concept pe care atât creștinii, cât și musulmanii trebuie să îl respingă.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este crislamul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries