settings icon
share icon
Întrebare

Care e părerea creștină despre yoga?

Răspuns


Pentru mulți creștini din Vest care nu înțeleg istoria din spatele ei, yoga este pur și simplu un mijloc de exercițiu fizic și întindere și îmbunătățirea flexibilității mușchilor. Totuși, filosofia din spatele practicii yoga e mai mult decât îmbunătățirea fizică a persoanei. E o practică antică provenită din India, despre care se crede că este calea spre creștere spirituală și iluminare.

Cuvântul yoga înseamnă „uniune”, și scopul este de a uni sinele tranzitoriu (temporar) al cuiva cu Brahman cel infinit, conceptul hindus de „Dumnezeu”. Acest dumnezeu nu e o ființă reală, ci o substanță spirituală impersonală care e una cu natura și cosmosul. Acest concept este numit „panteism”, credința că totul e dumnezeu și că realitatea constă numai din univers și natură. Pentru că totul e Dumnezeu, filosofia yoga nu face distincție între om și dumnezeu.

Hatha yoga este un aspect al practicii yoga care se concentrează pe trupul fizic prin poziții speciale, exerciții de respirație și concentrare sau meditare. Este un mijloc de pregătire a trupului pentru exercițiile spirituale, cu mai puține obstacole, pentru a dobândi iluminarea. Practicarea yoga se bazează pe credința că omul și dumnezeu sunt una. E puțin mai mult decât închinare la sine deghizată în spiritualitate la nivel înalt.

Întrebarea devine: Este posibil pentru un creștin să izoleze aspectele fizice ale practicii yoga ca o simplă metodă de exercițiu, fără să încorporeze spiritualitatea și filosofia din spatele ei? Yoga a pornit cu o filosofie cât se poate de anticreștină, și acea filosofie nu s-a schimbat. Ea ne învață să ne concentrăm la sine, în loc să ne concentrăm la singurul Dumnezeu adevărat. Ea îi încurajează pe participanți să caute răspunsurile la întrebările dificile ale vieții în conștientizarea lor, în loc să le caute în Cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, îl lasă pe om expus la înșelare din partea dușmanului lui Dumnezeu, care caută victime pe care să le poată îndepărta de Dumnezeu (1 Petru 5.8).

Orice facem trebuie să fie făcut spre slava lui Dumnezeu (1 Corinteni 10.31) și vom fi înțelepți dacă vom lua aminte la cuvintele apostolului Pavel: „Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească.” (Filipeni 4.8) Un creștin trebuie să fie atent și să se roage pentru discernământ privitor la implicarea în yoga.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e părerea creștină despre yoga?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries