settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui un creștin să candideze pentru funcții politice?

Răspuns


Dacă un creștin ar trebui să candideze sau nu pentru o funcție politică e o chestiune care stârnește răspunsuri puternice. Nu există referiri directe în Biblie la creștini care candidează pentru funcții politice. Însă există principii creștine pe care le putem lua în calcul când e să decidem dacă să urmărim o funcție politică. Oricine se gândește să candideze pentru o funcție ar face bine să analizeze aceste principii și, în rugăciune, să caute voia lui Dumnezeu pentru viața sa. Fără îndoială că țările în care funcționarii politici sunt aleși de către cetățeni sunt țări care promovează libertatea. Creștinii din multe țări din lume sunt asupriți și persecutați, suferind sub guverne pe care sunt incapabili să le schimbe și guverne care urăsc credința lor și le reduc la tăcere vocea. Acești credincioși predică Evanghelia lui Isus Cristos cu prețul vieții lor. În alte țări, creștinilor li s-a dat dreptul de a vorbi despre conducătorii lor și să-i aleagă fără să se teamă pentru ei și familiile lor.

Conducătorii pe care îi alegem au o mare influență asupra libertăților noastre. Ei pot alege să protejeze drepturile cetățenilor de a se închina și de a răspândi Evanghelia sau pot restricționa aceste drepturi. Pot conduce națiunile lor spre neprihănire sau spre dezastru moral. În mod clar, cu cât mai mulți creștini devotați sunt parte din guvern – fie la niveluri joase, fie la niveluri înalte – cu atât vor fi mai protejate libertățile religioase. Creștinii aflați în politică pot îndeplini schimbări de care e nevoie disperată în cultură. Un exemplu excelent e William Wilberforce, un politician englez din secolul al XIX-lea, care a desfășurat campanii zeci de ani pentru a pune punct comerțului abominabil cu sclavi care era înfloritor în acea vreme. Campania sa a avut succes în cele din urmă, și el e lăudat astăzi pentru curajul și dedicarea față de principiile creștine.

În același timp, există o veche zicere: „Politica e o afacere murdară.” Politicienii, chiar și cei cu cele mai bune motivații, sunt în pericolul de a fi corupți de un sistem care învârte afacerile puterii. Cei aflați în funcții politice, mai ales la nivelurile mai înalte, sunt curtați de cei care speră să obțină favoare în efortul de a-și avansa propria agendă. Oriunde sunt concentrați banii și puterea, lăcomia și nesațul sunt întotdeauna pe aproape. E foarte periculos pentru creștinii care sunt implicați în sistemele politice lumești, și trebuie o mare grijă ca să fii în lume, dar să nu fii parte din ea. Poate că în niciun alt domeniu al vieții nu e mai adevărat că „tovărășiile rele strică obiceiurile bune” (1 Corinteni 15.33) decât în scaunele puteri politice.

Isus a spus că Îmăprăția Lui nu e din lumea aceasta (Ioan 18.36). Împărăția lui Cristos nu e conectată la sistemele politice pământești sau cu guvernele naționale. Lumea pentru care trebuie să fie preocupați creștinii este domeniul spiritual, nu cel temporal. Nu e nimic greșit ca creștinii să se implice în politică, atâta timp cât nu uită că trebuie să fim ambasadori pentru Cristos pe pământ. Aceasta este descrierea slujbei noastre principale, și scopul nostru este să-i îndemnăm pe alții să se împace cu Dumnezeu prin Isus (2 Corinteni 5.20).

Așadar, ar trebui un creștin să candideze pentru o funcție politică? În cazul unor creștini, răspunsul este un hotărât nu; pentru alții e un hotărât da. Aceasta e o decizie personală care necesită rugăciune și înțelepciunea pe care numai Dumnezeu o poate da și pe care a promis că o dă celor care o caută cu adevărat (Iacov 1.5). Creștinii politicieni trebuie să-și amintească faptul că slujba lor pentru Domnul trebuie să preceadă sarcinile funcției lor. Pavel ne spune că orice facem, trebuie să facem pentru gloria lui Dumnezeu, nu a noastră (1 Corinteni 10.31, Coloseni 3.17). Dacă un creștin caută o funcție, ar trebui să facă acest lucru numai dacă poate îndeplini cu credincioșie sarcinile acelei funcții pentru gloria lui Dumnezeu și fără să compromită principiile creștine.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui un creștin să candideze pentru funcții politice?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries