settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui creștinii să meargă la petreceri? Ce spune Biblia despre a petrece?

Răspuns


Răspunsul scurt pentru această întrebare este: „depinde de petrecere”. Petrecerile au popularitate pentru că sunt ocazii distractive de a te aduna cu prietenii, de a întâlni oameni noi și de a te relaxa și a te bucura de compania celorlalți. Ca ființe umane, suntem concepuți să fim ființe sociale. Trăim în grupuri și socializăm în grupuri. Așadar, când dorim o petrecere, răspundem la nevoia de interacțiune umană, amuzament și relaxare. Lucrul acesta e normal și natural.

În cazul creștinilor, dorința de interacțiune umană are adăugată dimensiunea dorinței și a nevoii de părtășie. Cuvântul grecesc tradus cu „părtășie” în Noul Testament este koinonia, care înseamnă „asociere, participare, interacțiune socială și comunicare”. Conceptul important pentru părtășia creștină este „asocierea”. Biblia ne spune că am fost chemați la părtășie (asociere) cu Cristos (1 Corinteni 1.9), cu Tatăl (1 Ioan 1.3) și cu Duhul Sfânt (Filipeni 2.1). Ioan ne spune că, în calitate de credincioși, avem părtășie unii cu alții în virtutea sângelui pe care l-a vărsat Isus pe cruce (1 Ioan 1.7). Pavel adaugă ideea că a avea părtășie cu Cristos înseamnă să iei parte la suferințele Lui (Filipeni 3.10). De asemenea, suntem avertizați că nu trebuie să avem părtășie cu răul (1 Corinteni 10.20). Așa cum lumina și întunericul sunt incompatibile, nu trebuie să existe părtășie între creștini și păcat.

Problema cu întrebarea „Ar trebui creștinii să meargă la petreceri?” este că „petrecerile” legat de care este pusă aproape întotdeauna nu sunt „petreceri ca părtășie”. Nu e niciun motiv să întrebi legat de petrecerile care sunt concentrate pe părtășia creștină. Nu, ci întrebarea aceasta privește aproape întotdeauna petrecerile care implică alcool în exces, consum de alcool sub limita vârstei, droguri și/sau sex. Cu siguranță, sunt persoane necreștine care pot petrece în mod nevinovat, dar o petrecere care implică lucruri care sunt imorale și/sau ilegale trebuie evitate. Credincioși fiind, trebuie să ne păzim de ispite, amintindu-ne că „tovărășiile rele strică obiceiurile bune” (1 Corinteni 15.33). Mai mult, participarea la petreceri unde au loc activități păcătoase – chiar dacă nu luăm parte la ele – slăbește mărturia noastră și Numele lui Cristos este vorbit de rău (Romani 2.24). „Oricine rostește Numele Domnului să se depărteze de fărădelege!” (2 Timotei 2.19)

Sunt unii care poate că consideră că mersul la petreceri e o ocazie de a le vorbi despre Cristos necredincioșilor, și cu toate că trebuie să avem întotdeauna un răspuns pregătit vizavi de nădejdea care este în noi (1 Petru 3.15), acest lucru presupune ca cei de la petrecere să fie interesați de Evanghelie. Rareori se ivește o astfel de ocazie la o petrecere unde băutura, consumul de droguri și activitatea sexuală sunt în desfășurare. Prin urmare, cu toate că creștinii trebuie să profite de orice ocazie de a avea părtășie cu alți credincioși, trebuie să discernem cu privire la a ne expune la ispită sau orice lucru care ar compromite viața noastră în Cristos și mărturia noastră față de o lume care ne privește.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui creștinii să meargă la petreceri? Ce spune Biblia despre a petrece?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries