settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui să investească creștinii bani la bursă?

Răspuns


Sunt oameni care se opun investiției la bursă, spunând că cumpărarea de acțiuni este echivalentul jocului de noroc. Argumentul este că având în vedere că acțiunile sunt cumpărate cu speranța (nu garanția) că vor crește ca valoare, este o formă de joc de noroc. Însă există deosebiri între a juca la un cazinou sau a cumpăra bilete la loterie și cumpărarea de acțiuni. Cei care joacă jocuri de noroc riscă bani pe care știu că e probabil să îi piardă, în speranța de a face bani rapid. Investitorii înțelepți cumpără proprietate parțială într-o companie, cu speranța de a face bani în timp, care poate fi un mod bun de a plănui pentru viitor.

Deosebirea se reduce la intenție. Unele tipuri de investiții, cum ar fi tranzacționarea zilnică, se aseamănă mult cu un joc de noroc. Orice lucru care necesită „noroc” mai mult decât luarea înțeleaptă de decizii și planificarea pe termen lung ar trebui evitat. Majoritatea investițiilor pe termen lung aduc profit în timp, făcându-le mai mult să semene cu a cumpăra obligațiuni sau certificate de depozit decât cu a da cu zarul într-un cazinou. Mulți oameni folosesc investițiile pentru a-și asigura pensia, educația copiilor și moștenirea pentru familiile lor.

Biblia oferă destul de puține exemple de creștere a averii prin mijloace legitime. Unele sunt similare cu investiția – cheltuiești banii acum, pentru a face bani mai târziu. Intențiile lui Dumnezeu pentru felul în care trebuie să ne gestionăm averea se găsesc în multe versete din Scriptură. Iată câteva exemple:

Proverbele 28.20 spune: „Un om credincios este năpădit de binecuvântări, dar cel ce vrea să se îmbogățească repede nu rămâne nepedepsit.” Lucrul acesta vorbește împotriva mentalității de îmbogățire rapidă. A privi investiția ca pe un plan pe termen lung pentru viitor este o bună planificare, dar a încerca să faci o avere peste noapte nu este.

2 Corinteni 9.6 spune: „Să știți: cine seamănă puțin, puțin va secera, iar cine seamănă mult, mult va secera.” Contextul vorbește de fapt despre investirea în relația noastră cu Dumnezeu, dar demonstrează cum trebuie să sacrifici acum, pentru a câștiga în viitor. În mod similar, Proverbele 3.9-10 spune: „Cinstește pe Domnul cu averile tale și cu cele dintâi roade din tot venitul tău, căci atunci grânarele îți vor fi pline de belșug și teascurile tale vor geme de must.”

Cea mai mare parte din învățătura Bibliei despre bogăție e o avertizare de a nu-ți pune încrederea în bogăție mai degrabă decât în Domnul (de exemplu în 1 Timotei 6.17-18) sau în detrimentul celor care depind de noi (de exemplu în Eclesiantul 5.13-14). Atâta timp cât ne onorăm angajamentele față de Dumnezeu și față de familie cu banii noștri și menținem un spirit generos și mulțumitor, investiția e o opțiune pe care creștinul o poate lua în considerare.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui să investească creștinii bani la bursă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries