settings icon
share icon
Întrebare

Care trebuie să fie părerea creștinului vizavi de schimbarea climatică?

Răspuns


E interesant de observat că sintagma „schimbare climatică" înlocuiește „încălzirea globală" ca lozincă a ecologismului. Unii oameni de știință/climatologi sunt siguri că activitatea umană, în special emisia de gaze cu efect de seră, are impact asupra mediului înconjurător. Nu sunt siguri însă care va fi acel impact. Cu câteva decenii în urmă, teama era „răcirea globală", iar avertizările cu privire la o nouă eră glaciară erau tactica de speriere principală. Cu toate că majoritatea oamenilor de știință/climatologi din ziua de azi cred că încălzirea globală e riscul primar, nesiguranța a dus la folosirea sintagmei „schimbare climatică" ca o avertizare mai puțin specifică. În esență, mesajul referitor la schimbarea climatică e acesta: emisiile de gaze cu efect de seră dăunează mediului înconjurător, și cu toate că nu suntem siguri care va fi efectul, știm că va fi unul rău.

Climatologii, ecologiștii, geologii etc. recunosc în mod unanim că pământul a trecut prin schimbări semnificative de temperatură/climă în trecut. În ciuda faptului că aceste schimbări climatice în mod clar nu au fost cauzate de activitatea umană, mulți dintre aceiași oameni de știință sunt convinși că activitatea umană e cauza primară a schimbării climatice din ziua de azi. De ce? Se pare că sunt trei motivații principale.

Mai întâi, unii cred într-adevăr și în mod absolut că emisiile de gaze cu efect de seră cauzează schimbarea climatică. Examinează cu onestitate datele și ajung la această concluzie. În al doilea rând, unii se țin de gândirea privitoare la schimbarea climatică aproape cu un zel religios. Mulți din cadrul mișcării ecologiste sunt atât de obsedați de a proteja „mama natură", încât vor folosi orice argument pentru a îndeplini acel obiectiv, indiferent cât de preconceput și dezechilibrat. În al treilea rând, unii promovează mentalitatea schimbării climatice pentru câștig financiar. Unii dintre cei mai puternici susținători ai legislației privitoare la schimbarea climatică sunt aceia care au cea mai mare posibilitate de câștig financiar din legile și tehnologiile „verzi". Înainte ca gândirea referitoare la schimbarea climatică să fie acceptată, trebuie recunoscut faptul că nu toți cei care promovează schimbarea climatică fac acest lucru de pe o poziție informată și din motive curate.

Prin urmare, care ar trebui să fie părerea creștinului vizavi de schimbarea climatică? Trebuie să o privim sceptic și critic, dar în același timp onest și cu respect. Însă, cel mai important, creștinii trebuie să privească schimbarea climatică din punct de vedere biblic. Ce spune Biblia despre schimbarea climatică? Nu prea mult. Probabil cele mai apropiate exemple biblice pentru ceea ce poate fi considerat schimbare climatică ar fi dezastrele din vremurile sfârșitului profețite în capitolele 6-18 din cartea Apocalipsa. Totuși, aceste profeții nu au nimic de-a face cu emisiile de gaze cu efect de seră, ci, în schimb, sunt rezultatul mâniei lui Dumnezeu care revarsă judecată asupra unei lumi din ce în ce mai nelegiuite. De asemenea, creștinul trebuie să-și amintească faptul că Dumnezeu e în control și că lumea aceasta nu e casa noastră. Într-o zi, Dumnezeu va șterge acest univers prezent (2 Petru 3.7-12) și îl va înlocui cu un cer nou și un pământ nou (Apocalipsa 21-22). Cât de mult efort ar trebui oare depus pentru a „salva" o planetă pe care în cele din urmă Dumnezeu o va nimici și o va înlocui cu o planetă atât de uimitoare și minunată, încât pământul din prezent pălește în comparație?

E greșit să alegi ecologic? Nu, bineînțeles că nu. E încercarea de a reduce emisia de carbon un lucru bun? Probabil că da. Sunt panourile solare, turbinele eoliene și alte surse energetice regenerabile demne de căutat? Bineînțeles. Trebuie vreunul dintre aceste lucruri să fie obiectivul primar al urmașilor lui Isus Cristos? Cu siguranță nu! Ca și creștini, obiectivul nostru trebuie să fie proclamarea adevărului Evangheliei, mesajul care are puterea de a salva suflete. Salvarea planetei nu stă în puterea și în responsabilitatea noastră. Schimbarea climatică poate fi sau nu fi reală, și poate fi cauzată sau nu de omenire. Ceea ce putem ști cu certitudine e că Dumnezeu e bun și suveran și că planeta pământ va fi habitatul nostru atât de mult cât Dumnezeu dorește. Psalmul 46.2-3: „De aceea nu ne temem chiar dacă s-ar zgudui pământul și s-ar clătina munții în inima mărilor, chiar dacă ar urla și ar spumega valurile mării și s-ar ridica până acolo de să se cutremure munții."

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care trebuie să fie părerea creștinului vizavi de schimbarea climatică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries