settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui un creştin să consulte un psiholog/psihiatru?

Răspuns


Mulţi creştini se luptă cu decizia de a merge la un psiholog sau la un psihiatru ca soluţie pentru depăşirea tulburărilor psihice. Psihologii, psihiatrii şi consilierii creştini sunt numeroşi, şi creştinii caută sfatul lor în mod regulat, cel mai frecvent pentru depresie şi anxietate. Parte a problemei este faptul că există o gamă largă de tulburări psihologice, unele dintre ele fiind emoţionale, iar altele fizice, dar toate au în ele un element component de origine spirituală.

Un mod de viaţă păcătos poate fi o cauză a depresiei sau a anxietăţii. În cazul unuia care crede cu adevărat în Isus Cristos, acea persoană trebuie să ştie că Dumnezeu aşteaptă din partea ei să îşi mărturisească păcatele, să se pocăiască şi să se întoarcă la El. Aceasta va aduce vindecarea spirituală, mintală şi emoţională pe care o caută. Influenţa demonică este o altă cauză posibilă pentru îmbolnăvirea psihică (2 Corinteni 4.4). Un creştin poate fi influenţat şi/sau apăsat de demoni până la punctul de îmbolnăvire psihică. Totuşi, este important să-ţi aminteşti că creştinii nu pot fi posedaţi de demoni sau influenţaţi dincolo de o măsură a ispitei care să poată fi suportată (1 Corinteni 10.13). Acest lucru se întâmplă pentru că creştinul are deja Duhul Sfânt al lui Dumnezeu (Romani 8.9-11) şi Duhul Sfânt nu va împărţi „domiciliul” cu demonii.

Un alt lucru pe care oamenii adesea nu îl iau în considerare este faptul că Dumnezeu a îngăduit ca omenirea să inventeze şi să dezvolte multe feluri de medicamente pentru vindecare. Dacă o persoană are o boală mintală adevărată cauzată de dezechilibre hormonale sau chimice din creier, medicamentaţia poate fi necesară. Nu este cu nimic diferit faţă de a merge la un doctor pentru a primi medicamente pentru o rană sau pentru o boală fizică. În mod similar, Dumnezeu i-a binecuvântat pe unii consilieri şi psihologi creştini cu o înţelegere supranaturală, cu abilitatea de a evalua în mod exact o persoană şi de a ajunge la rădăcina adevărată a problemei. Să ignori o astfel de capacitate pare un lucru neînţelept.

A căuta sau nu ajutor la un psiholog creştin este o decizie personală. Este o chestiune de conştiinţă, pentru că Biblia nu se adresează în mod specific acestui aspect. Iată câteva lucruri de luat în considerare: Îi afectează comportamentul meu pe ceilalţi, mai ales pe cei din familia mea? Boala mea mă face să fiu neascultător de Dumnezeu şi să refuz să-I permit Duhului Sfânt să lucreze prin mine? Mărturia mea pentru Cristos suferă datorită acestui afect? Dacă o persoană ştie că este bolnavă, dar refuză ajutorul din motive egoiste, acest lucru este păcat. Dacă a căuta îngrijire psihiatrică este un lucru cu totul împotriva sistemului de credinţă al unei persoane şi dacă ea a petrecut timp în rugăciune şi în meditaţie, atunci ar trebui să discute despre orice alternative cu doctorul sau cu pastorul/preotul ei.

Nu este păcat să mergi la un psihiatru. Acest lucru nu demonstrează lipsă de credință în Dumnezeu, cu toate că ar trebui să mergem întotdeauna mai întâi la Dumnezeu pentru vindecare şi îndrumare. El vrea să fie în controlul fiecărei părţi a vieţii noastre şi ar trebui să ne simţim liberi să aducem problemele noastre în rugăciune înaintea Lui pentru fiecare situaţie şi fiecare împrejurare. Dumnezeu foloseşte adesea psihologi şi terapeuţi pentru a le aduce copiilor Lui vindecare. Totuşi, a merge la un consilier sau la un psihiatru creştin cu instruire este în mod categoric preferabil faţă de a merge la un terapeut laic, care va sfătui dintr-un punct de vedere lumesc, în loc de unul biblic. Fie ca cuvintele lui David să fie o încurajare pentru noi: „M-a scos din groapa pieirii, din fundul mocirlei; mi-a pus picioarele pe stâncă şi mi-a întărit paşii. Mi-a pus în gură o cântare nouă, o laudă pentru Dumnezeul nostru…” (Psalmul 40.2-3). EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui un creştin să consulte un psiholog/psihiatru?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries