settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui să fie creștinul patriotic?

Răspuns


Răspunsul la această întrebare depinde de înțelesul cuvântului „patriotic”. Cum se întâmplă cu multe cuvinte, sunt diferite nuanțe de înțeles, și diferiți oameni folosesc cuvântul în moduri diferite. De exemplu, în cea mai simplă definiție a lui, cuvântul patriotic înseamnă pur și simplu „să-ți iubești țara”. Atâta timp cât această dragoste de țară nu suprimă dragostea noastră pentru Dumnezeu, și dacă e ținută în perspectiva corectă, nu e nimic greșit ca un creștin să fie patriotic. Totuși, o altă definiție a cuvântului „patriotic” implică faptul că individul trebuie să pună interesele națiunii mai presus decât interesele personale sau de grup. Dus în această extremă, patriotismul poate deveni o formă de idolatrie, mai ales dacă dragostea cuiva pentru țara lui este mai mare decât dragostea față de Dumnezeu și față de planul Lui de a răscumpăra oameni din „orice seminiție, orice limbă și orice neam” (Apocalipsa 7.9).

În ceea ce privește responsabilitatea creștinului față de guvern, știm din Romani 13.1-7 că trebuie să fim supuși autorităților aflate la guvernare și să le cinstim, chiar și atunci când nu sunt vrednice de cinste, pentru că la urma urmei Dumnezeu e Cel care le-a pus ca autorități peste noi. Așadar, creștini fiind, suntem sub obligația față de Dumnezeu de a fi cetățeni model, supuși autorităților de guvernământ aflate peste noi ascultând de legi, plătindu-ne impozitele etc. Însă responsabilitatea noastră este în primul și în primul rând să fim ascultători de Dumnezeu. În națiunile în care cetățenii individuali au capacitatea de a schimba și de a influența guvernul prin votare sau prin implicare politică, parte din a fi cetățeni buni este să votăm și să avem orice influență pozitivă putem avea asupra guvernului.

În țările în care creștinii nu au cuvânt în luarea deciziilor de către conducătorii lor, e mai dificil să fii patriotic. Este foarte greu să iubești guvernele opresive. Totuși, în calitate de creștini, tot suntem obligați să ne rugăm pentru conducătorii noștri (1 Timotei 2.1-4). Dumnezeu va onora ascultarea noastră de această poruncă și, la vremea Lui perfectă, El îi va judeca pe conducătorii care Îi întorc spatele.

Ar trebui să fie un creștin patriotic? În limite rezonabile, da. În același timp, loialitatea, dragostea și ascultarea supreme ale unui creștin trebuie să fie rezervate numai pentru Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui să fie creștinul patriotic?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries