settings icon
share icon
Întrebare

Sunt creștin și dependent de fumat. Cum pot să mă las?

Răspuns


Mulți creștini care au fost fumători înrăiți timp de ani de zile pot imediat simți cu greul oricărei persoane care încearcă să se lase de fumat și pot înțelege pe deplin lupta prin care trec cei care doresc să se lase. Cu siguranță nu e ușor să te lași de fumat, dar se poate. Mulți fumători care consumau două pachete pe zi acum sunt liberi de acest obicei și pot atesta faptul că acest lucru poate fi realizat atunci când Îi încredințăm problema lui Dumnezeu și ne bazăm pe tăria și puterea Lui.

Sunt multe motive pentru care încetarea obiceiului de a fuma e o idee bună pentru oricine, dar mai ales pentru creștini. Dacă un creștin nu înțelege clar care e motivul pentru care să se lase de fumat sau dacă acesta constituie un păcat sau nu, articolul nostru intitulat „What is the Christian view of smoking? Is smoking a sin?" („Care este punctul de vedere creștin asupra fumatului? Este fumatul păcat?" – articolul în limba română) e un punct bun de pornire. Motivele evidențiate în articol ar trebui să-i furnizeze suficientă motivație unui fumător care nu e încă sigur dacă să se lase de fumat sau nu. Cei care s-au hotărât să se lase de fumat trebuie să înțeleagă că, omenește vorbind, să te oprești din fumat e unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut. Cercetătorii au arătat că nicotina creează foarte tare dependență, chiar mai tare decât heroina, spun unii.

Însă natura nicotinei de a crea dependență nu trebuie să ne descurajeze. Pavel ne spune: „Pot totul în Cristos, care mă întărește." (Filipeni 4.13) Cu toate că e dificil, și o încetare deplină poate dura, până când o persoană nu mai dorește țigări, creștinii fiind, trebuie să privim la Dumnezeu, de unde ne vine ajutorul. Ne ațintim inima la lucrurile de sus și ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea putere să obținem victoria în acest proces. Unii oameni Îl lasă pe Domnul pe dinafară în încercarea lor de a învinge obiceiuri rele, și aceasta este o mare greșeală. Rugăciunea ajută în acest fel de situații, și suntem invitați să ducem problemele noastre direct la tronul lui Dumnezeu, și la El, care le poate rezolva (Evrei 4.16).

Bazarea pe puterea Duhului Sfânt nu înseamnă în mod necesar că nu pot fi folosite și ajutoarele medicale pentru oprirea fumatului. Mulți oameni au primit mare ajutor prin plasturi, gumă de mestecat, pastile etc. După rugăciune și consultarea unui doctor, dacă Dumnezeu îți dă liniște cu privire la folosirea unui ajutor medical pentru oprirea fumatului, nu există niciun motiv biblic pentru care să nu poți face acest lucru.

Dumnezeu a declarat că harul Lui e suficient (2 Corinteni 12.9). Unde noi suntem slabi, El e puternic. Dorința noastră după țigări va fi redusă pe măsură ce creștem și dobândim tărie în Domnul. Puterea lui Dumnezeu va lucra în noi să atenueze presiunea de a fuma, numai pentru gloria Lui. Dumnezeu ne va da tărie să-L punem pe Cristos pe primul loc și pe noi pe ultimul. În acest proces vom descoperi că lucrul la care renunțăm va fi mai mult decât compensat prin ceea ce câștigăm.

Să fie plin de Cuvântul lui Dumnezeu e esențial pentru creștinul care dorește să se lase de fumat. Iată câteva versete de memorat și la care să meditezi, versete care i-au ajutat pe alții să obțină victorie asupra unei dependențe de fumat:

Ioan 8.32 „Veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face slobozi."

Ioan 8.36 „Deci, dacă Fiul vă face slobozi, veți fi cu adevărat slobozi."

1 Corinteni 6.19-20 „Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu un preț. Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul … vostru."

Evrei 12.1-2 „Și noi dar, fiindcă suntem înconjurați cu un nor așa de mare de martori, să dăm la o parte orice piedică și păcatul care ne înfășoară așa de lesne și să alergăm cu stăruință în alergarea care ne stă înainte. Să ne uităm țintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, adică la Isus."

Romani 13.14 „Ci îmbrăcați-vă în Domnul Isus Cristos și nu purtați grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziți poftele."

1 Corinteni 9.27 „Mă port aspru cu trupul meu și-l țin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat."

Matei 19.26 „La oameni lucrul acesta este cu neputință, dar la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putință."

Ioan 15.5 „Eu sunt Vița, voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în Mine și în cine rămân Eu aduce multă roadă, căci, despărțiți de Mine, nu puteți face nimic."

Efeseni 4.22 „Cu privire la felul vostru de viață din trecut, să vă dezbrăcați de omul cel vechi care se strică după poftele înșelătoare."

Filipeni 4.13 „Pot totul în Cristos, care mă întărește."

English


Înapoi la pagina de început în limba Română
Sunt creștin și dependent de fumat. Cum pot să mă las?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries