settings icon
share icon
Întrebare

Cum trebuie să considere creștinul ecologismul?

Răspuns


Există o deosebire între felul biblic de a privi mediul înconjurător și mișcarea politică cunoscută sub numele de „ecologism". Înțelegerea acestei deosebiri va modela felul în care consideră creștinul ecologismul. Biblia e clară că pământul cu tot ce este pe el i-a fost dat de Dumnezeu omului să stăpânească asupra lui și să-l supună. „Dumnezeu i-a binecuvântat și Dumnezeu le-a zis: «Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului și peste orice viețuitoare care se mișcă pe pământ.»" (Genesa 1.28) Pentru că au fost creați după chipul lui Dumnezeu, Dumnezeu le-a dat bărbaților și femeilor o poziție privilegiată între toate creaturile și le-a poruncit să administreze pământul (Genesa 1.26-28, Psalmul 8.6-8). Administrarea implică îngrijire, nu abuz. Trebuie să gestionăm inteligent resursele pe care Dumnezeu ni le-a dat, folosind toată grija și conștiinciozitatea pentru a le păstra și proteja. Acest lucru se vede în Vechiul Testament, unde Dumnezeu poruncește ca ogoarele și viile să fie semănate și recoltate timp de șase ani, apoi lăsate nelucrate în al șaptelea an, pentru a restaura nutrienții din sol, atât ca pământul să se odihnească, cât și pentru a asigura provizii continue pentru poporul Lui în viitor (Exodul 23.10-11, Leviticul 25.1-7).

Pe lângă rolul nostru de îngrijitori, trebuie să apreciem funcționalitatea și frumusețea mediului înconjurător. În harul Lui incredibil și în puterea Lui, Dumnezeu a pus pe această planetă tot ceea ce avem nevoie pentru a ne hrăni, a ne îmbrăca și pentru a adăposti miliarde de oameni care au trăit începând cu Grădina Eden. Toate resursele pe care ni le-a dat pentru nevoile noastre pot fi înnoite, și El continuă să ne asigure soarele și ploaia care sunt necesare pentru a susține și a reface aceste resurse. Și ca și cum nu ar fi îndeajuns, a și decorat planeta cu culori glorioase și frumuseți spectaculoase care ne încântă simțul estetic și ne înfiorează sufletul cu uimire. Există nenumărate varietăți de flori, păsări exotice și alte manifestări minunate ale harului Său față de noi.

În același timp, pământul pe care locuim nu e o planetă permanentă, și nici nu a fost concepută să fie. Mișcarea ecologistă se zbate să încerce să păstreze planeta pentru totdeauna, și știm că acesta nu e planul lui Dumnezeu. El ne spune în 2 Petru 3.10 că la sfârșitul timpului, pământul și tot ceea ce a creat Dumnezeu va fi nimicit: „Ziua Domnului însă va veni ca un hoț. În ziua aceea, cerurile vor trece cu trosnet, trupurile cerești se vor topi de mare căldură și pământul, cu tot ce este pe el, va arde." Pământul fizic, natural, în forma lui prezentă, împreună cu întregul univers vor fi mistuite și Dumnezeu va face „un cer nou și un pământ nou" (1 Petru 3.13, Apocalipsa 21.1).

Așadar vedem că în loc să încercăm să păstrăm pământul pentru mii sau chiar milioane de ani de acum încolo, trebuie să fim administratori buni ai lui pe durata cât rămâne în existență, care va fi atât cât servește planului și scopului suveran ale lui Dumnezeu.

English


Înapoi la pagina de început în limba Română
Cum trebuie să considere creștinul ecologismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries