settings icon
share icon
Întrebare

Rămâne mântuit creștinul care dă înapoi?

Răspuns


Aceasta este o întrebare care a fost dezbătută la nesfârșit de-a lungul anilor. Cuvântul „recidivist” sau „care dă înapoi” nu apare în Noul Testament (e vorba despre cuvântul „backslider” sau „backsliding” în varianta în limba engleză, n.tr.) și în Vechiul Testament este folosit mai întâi cu referire la Israel. Evreii, cu toate că sunt poporul ales al lui Dumnezeu, I-au întors spatele în mod constant și s-au răsculat împotriva Cuvântului Lui (Ieremia 8.9). De aceea erau obligați să aducă jertfe pentru păcat din nou și din nou, ca să își refacă relația cu Dumnezeul pe care L-au ofensat. Totuși, creștinul beneficiază de jertfa lui Cristos adusă o dată pentru totdeauna și nu mai are nevoie de jertfe pentru păcatul său. Dumnezeu Însuși a dobândit mântuirea noastră (2 Corinteni 5.21) și pentru că El e Cel care ne mântuiește, un creștin adevărat nu se poate îndepărta într-atât încât să nu se mai întoarcă.

Creștinii păcătuiesc (1 Ioan 1.8), dar viața de creștin nu trebuie să fie caracterizată de o viață de păcat. Creștinii sunt făpturi noi (2 Corinteni 5.17). Avem în noi Duhul Sfânt care produce roade bune (Galateni 5.22-23). Viața de creștin trebuie să fie o viață schimbată. Creștinii sunt iertați indiferent de cât de multe ori păcătuiesc, dar în același timp ei trebuie să trăiască o viață din ce în ce mai sfântă pe măsură ce se apropie de Dumnezeu și devin tot mai asemenea lui Cristos. Trebuie să avem dubii serioase cu privire la o persoană care pretinde că este credincioasă, și totuși trăiește o viață care demonstrează contrariul. Da, un creștin adevărat care cade temporar înapoi în păcat rămâne mântuit, dar în același timp o persoană care trăiește o viață controlată de păcat nu este un creștin adevărat.

Ce putem spune despre un creștin care Îl neagă pe Cristos? Biblia ne spune că dacă cineva Îl neagă pe Cristos, nu L-a cunoscut niciodată pe Cristos încă de la început. „Ei au ieșit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noștri. Căci, dacă ar fi fost dintre ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci au ieșit ca să se arate că nu toți sunt dintre ai noștri.” (1 Ioan 2.19) O persoană care Îl respinge pe Cristos și întoarce spatele credinței demonstrează că nu I-a aparținut niciodată lui Cristos. Aceia care Îi aparțin lui Cristos rămân cu Cristos. Aceia care renunță la credința lor nu au avut-o încă de la început. „Adevărat este cuvântul acesta: Dacă am murit împreună cu El, vom și trăi împreună cu El. Dacă răbdăm, vom și împărăți împreună cu El. Dacă ne lepădăm de El, și El Se va lepăda de noi. Dacă suntem necredincioși, totuși El rămâne credincios, căci nu Se poate tăgădui singur.” (2 Timotei 2.11-13)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Rămâne mântuit creștinul care dă înapoi?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries