settings icon
share icon
Întrebare

Ce e creștinismul postmodern?

Răspuns


Creștinismul postmodern e la fel de dificil de definit concis cum e postmodernismul în sine. Ceea ce a debutat în anii '50 în arhitectură ca reacție la conceptul și stilul modernist a fost curând adoptat de artă și lumea literară în anii '70 și '80. Biserica nu a resimțit cu adevărat acest efect până în anii '90. Această reacție a fost o lepădare a „factualității inflexibile și reci" în favoarea „subiectivității calde, libere". Gândește-te la orice e considerat postmodern, apoi pune creștinismul în acel context, și vei avea o idee despre ce înseamnă creștinismul postmodern.

Creștinismul postmodern se aliniază gândirii de bază postmoderne. E vorba despre experiență mai presus de rațiune, despre subiectivitate mai presus de obiectivitate, despre spiritualitate mai presus de religie, despre imagini mai presus de cuvinte și despre exterior mai presus de interior. Ce e bun? Ce e rău? Totul depinde de cât de departe de adevărul biblic fiecare reacție împotriva modernității duce credința cuiva. Acest lucru, bineînțeles, depinde de fiecare credincios. Totuși, când se formează grupuri influențate de o astfel de gândire, teologia și doctrina tinde să încline către liberalism.

De exemplu, fiindcă experiența e prețuită mai mult decât rațiunea, adevărul devine relativ. Acest lucru duce la tot felul de probleme, de vreme ce minimalizează standardul că Biblia e adevărul absolut și chiar descalifică adevărul biblic de la a fi absolut în multe cazuri. Dacă Biblia nu e sursa noastră de adevăr absolut, și experienței personale i se permite să definească și să interpreteze ce e de fapt adevărul, o credință mântuitoare în Isus Cristos devine fără rost.

Întotdeauna vor exista „schimbări de paradigmă", atâta vreme cât omenirea va locui pe acest pământ, pentru că omenirea caută permanent să se dezvolte în cunoaștere și în eminență. Provocările pentru felul nostru de gândire sunt bune, pentru că ne fac să creștem, să învățăm și să înțelegem. Acesta e principiu din Romani 12.2 în acțiune, mintea noastră fiind transformată. Însă trebuie să fim întotdeauna atenți la Fapte 17.11, și să fim ca cei din Bereea, cântărind fiecare învățătură nouă, fiecare gând nou prin prisma Scripturii. Nu lăsăm ca experiențele noastre să interpreteze Scriptura pentru noi, ci pe măsură ce ne schimbăm și devenim tot mai asemenea lui Cristos, ne interpretăm experiențele potrivit cu Scriptura. Din păcate, nu așa se întâmplă în cercurile care adoptă creștinismul postmodernist.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce e creștinismul postmodern?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries