settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui creștinii să-și sărbătorească zilele de naștere?

Răspuns


Nu întâlnim în Scriptură nicio interzicere ca creștinul să-și sărbătorească ziua de naștere și nici vreun indiciu că ni s-ar cere să o celebrăm. Din punct de vedere scriptural, sărbătorirea zile de naștere de către creștin e un nonsubiect. Biblia menționează două persoane care și-au ținut ziua de naștere: Faraonul Egiptului din timpul lui Iosif (Genesa 40.20) și împăratul Irod din timpul Domnului Isus (Matei 14.6, Marcu 6.21). Unii arată că aceste referiri sunt dovada faptului că a-ți sărbători ziua de naștere e un lucru rău; de vreme ce ambii indivizi erau necredincioși, faptul că își sărbătoreau ziua de naștere este văzut ca un fel de ritual păgân. Totuși, concluzia aceasta nu reiese imediat din aceste pasaje. Biblia nu face nicio aluzie că era un lucru rău că Faraon sau Irod își țineau ziua de naștere. Și în niciun loc Scriptura nu îi descurajează pe creștini de la a-și ține ziua de naștere.

În epistola lui către romani, Pavel abordează problema referitoare la care zi să fie ziua de închinare, dar poate că am putea aplica acest lucru și la celebrarea zilei de naștere: „Unul socotește o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui. Cine face deosebire între zile pentru Domnul o face...” (Romani 14.5-6) Dacă un creștin sărbătorește ziua de naștere ca pe o zi specială, e în regulă; dacă un credincios nu-și ține ziua de naștere, e în regulă și asta. Fiecare să fie „deplin încredințat în mintea lui”.

De o mai mare importanță decât dacă un creștin își sărbătorește sau nu ziua de naștere este cum Îl glorifică pe Dumnezeu în toate activitățile (1 Corinteni 10.31). Dacă un creștin ține o petrecere de ziua de naștere, petrecerea trebuie să-L glorifice pe Dumnezeu; comportamentul păcătos nu trebuie să se găsească într-o petrecere de ziua de naștere. Dacă un creștin nu-și ține ziua de naștere, ar trebui să-și umple timpul cu lucruri care Îl glorifică pe Dumnezeu.

Fie că un creștin își sărbătorește sau nu ziua de naștere, trebuie să se străduiască să aibă o conștiință curată și să-și iubească frații și surorile în Cristos. Cei care își țin ziua de naștere nu trebuie să-i disprețuiască pe cei care nu și-o țin, și cei care nu-și țin ziua de naștere nu trebuie să-i privească de sus pe cei care și-o sărbătoresc. Cum e și în cazul altor chestiuni care nu sunt abordate aparte în Scriptură, avem libertatea de a celebra sau nu ziua de naștere, după preferința personală.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui creștinii să-și sărbătorească zilele de naștere?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries