settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui să aibă creștinii hobby-uri?

Răspuns


Un hobby este ceva ce facem în afara muncii noastre obișnuite, pentru plăcere și relaxare. De exemplu, poate fi vorba despre plimbări în natură, lucru în lemn, cântatul la un instrument, jucatul de jocuri sau nenumărate alte lucruri de interes. Dumnezeu știe că din când în când avem nevoie să ne relaxăm și pur și simplu să ne simțim bine, dar trebuie să avem parte de o distracție curată și evlavioasă, nu lumească, păcătoasă. Așadar e greșit ca un creștin să aibă hobby-uri? Nu neapărat. Majoritatea hobby-urilor sunt neutre și nu sunt nici bune, nici rele. Cheia este atitudinea persoanei care se implică în hobby.

Pavel a scris următoarele lucruri: „Și orice faceți, cu cuvântul sau cu fapta, să faceți totul în Numele Domnului Isus și mulțumiți, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.” (Coloseni 3.17) A scris, de asemenea: „Deci, fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva, să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 10.31) Adevăratul barometru pentru hobby-urile noastre trebuie să fie dacă ele Îl glorifică pe Dumnezeu sau nu, dacă le vedem sau nu ca pe daruri din partea lui Dumnezeu pentru care suntem mulțumitori și dacă ne atrag sau nu atenția de la El. Atât de mare parte din amuzamentul nostru din ziua de azi e înrădăcinat în păcat, glorificându-l și hrănind poftele cărnii și ale ochilor. Trebuie să fim atenți ca hobby-urile noastre să nu fie înrădăcinate în păcat.

Hobby-urile pot fi un lucru greșit dacă le întreținem ca să scăpăm de Dumnezeu sau le practicăm cu o atitudine greșită. Putem participa în sporturi și să ne bucurăm de camaraderia și exercițiul pe care îl oferă acestea. Dar dacă natura noastră competitivă ne face să înjurăm când pierdem sau să jucăm necinstit, dacă trișăm pe tabelul de punctaj sau dacă începem să-i vedem pe oponenți ca pe dușmani, acest lucru ar fi greșit și nu I-ar aduce glorie lui Dumnezeu. Sporturile în sine nu sunt un lucru rău, ci participarea noastră în cadrul lor devine păcătoasă datorită atitudinilor și abordărilor noastre. Dar dacă ne bucurăm de aceste activități cu o atitudine de recunoștință față de Dumnezeu și participarea noastră în cadrul lor nu împiedică relația noastră cu El, atunci sportul sau hobby-ul este o influență pozitivă în viața noastră.

Ispita legat de hobby-uri este să le folosim ca pe un mod de a scăpa de viață și, prin urmare, de Dumnezeu. Ele ne pot răpi timpul, pot deveni idoli în viața noastră și ne pot distrage de la a-L glorifica pe Dumnezeu în toate. Avem o libertate uimitoare în Cristos, dar Pavel dă următoarea avertizare: „Fraților, voi ați fost chemați la slobozenie. Numai nu faceți din slobozenie o pricină ca să trăiți pentru firea pământească, ci slujiți-vă unii altora în dragoste.” (Galateni 5.13)

Din nou, hobby-urile nu sunt în mod necesar un lucru greșit, dar când ne consumă și ne iau ochii de la Cristos, atunci cu siguranță sunt un lucru rău. Chiar și cele mai inocente hobby-uri care ne consumă sunt obstacole pe care trebuie să le dăm la o parte, pentru că ne încetinesc alergarea, adică viața creștină (Evrei 12.1). Un bun test este următorul: cât de important este acest hobby pentru mine? Este numai Domnul suficient? Dacă mi-ar fi luat, aș continua să fiu fericit în Cristos? Așadar, da, creștinii pot avea hobby-uri, dar trebuie să ne asigurăm că nu Îl înlocuiesc niciodată pe Cristos. Aceasta este tentația, și trebuie să fim siguri că o evităm.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui să aibă creștinii hobby-uri?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries