settings icon
share icon
Întrebare

Cum mă pot încrede în Dumnezeu când mă confrunt cu lipsa unui loc de muncă, executarea silită sau falimentul?

Răspuns


Pierderea unui loc de muncă și/sau a venitului e unul dintre cele mai tulburătoare evenimente din viață, mai ales pentru aceia care susțin o familie. Executarea silită a casei familiale sau a fi nevoit să declari faliment datorită lipsei unui loc de muncă adaugă și mai multă teamă, nesiguranță și neliniște emoțională. Pentru creștinul care experimentează lipsa unui loc de muncă, executare silită sau faliment, pot fi îndoieli suplimentare cu privire la bunătatea lui Dumnezeu și promisiunile Lui de a le purta de grijă copiilor Lui. Cum trebuie să reacționeze creștinul în fața acestor evenimente catastrofale din viață? Ce principii biblice putem aplica pierderii unei case sau a unui serviciu și a unor beneficii (asigurare de sănătate/viață, fond de pensii)?

În primul rând e important să înțelegem că Dumnezeu a rânduit munca pentru omenire. Munca e descrisă în Biblie ca fiind benefică prin faptul că ne asigură cele necesare (Proverbele 14.23, Eclesiastul 2.24, 3.13, 5.18-19) și ne dă resurse pe care să le împărțim altora aflați în nevoi (Efeseni 4.28). Pavel le amintește credincioșilor din Tesalonic că oricine nu vrea să lucreze nu trebuie nici să mănânce (2 Tesaloniceni 3.10) și că el însuși a lucrat la facerea corturilor, să nu fie o povară pentru nimeni (Fapte 18.3, 2 Corinteni 11.9). Așadar pierderea unui loc de muncă nu trebuie să fie o scuză pentru lenevie și trebuie date toate silințele pentru găsirea unui alt loc de muncă cât de repede posibil (Proverbele 6.9-11).

În același timp, poate că nu e posibil să găsești o poziție egală ca remunerație și statut cu cea pierdută. În aceste cazuri, creștinii nu trebuie să permită ca mândria să-i împiedice să ia slujbe în alte domenii, chiar dacă aceasta înseamnă un statut inferior sau o remunerație mai mică, cel puțin temporar. De asemenea, trebuie să fim dispuși să acceptăm ajutor de la alți credincioși și de la biserica noastră, poate în schimbul unei munci care trebuie făcută în case, curți și clădirile bisericii. Oferirea și acceptarea unei „mâini de ajutor" în aceste perioade e o binecuvântare atât pentru cei care oferă, cât și pentru cei care primesc și manifestă „legea lui Cristos", care e dragoste unul pentru celălalt (Galateni 6.2, Ioan 13.34).

În mod similar, chiar pierderea casei familiale prin executare silită sau faliment poate fi un timp de binecuvântare pentru familie, un timp în care părinții și copiii „strâng rândurile" și devin mai conștienți de dragostea lor unul pentru celălalt și de lucrurile care sunt importante în viață – credința, familia și comunitatea – și mai puțin concentrați pe lucrurile materiale care nu au valoare veșnică și pot dispărea într-un moment. Dumnezeu poate folosi aceste împrejurări și să ne amintească de adevărul spus de Domnul Isus în Matei 6.19-20 și să ne reațintească inima la comoara cerească.

Mai presus de toate, reînnoirea credinței și a încrederii noastre în promisiunile lui Dumnezeu e de maximă importanță în aceste perioade de stres financiar. Trecerea din nou în revistă a pasajelor care vorbesc despre credincioșia lui Dumnezeu față de copiii Lui ne va întări și ne va încuraja atunci când viitorul arată sumbru. 1 Corinteni 10.13 ne amintește că Dumnezeu e credincios și nu ne va testa peste capacitatea noastră de a purta și va rândui o cale de ieșire din încercare. Această „cale de ieșire" poate însemna un serviciu nou și mai bun care se ivește imediat. Poate, de asemenea, însemna o perioadă lungă fără serviciu, în timpul căreia credincioșia lui Dumnezeu în a ne asigura pâinea cea de toate zilele ne este arătată. Poate însemna o casă nouă sau poate însemna să locuiești într-un spațiu mai restrâns cu rudele pentru o vreme. În oricare caz, calea de ieșire e într-adevăr „calea prin" încercare, în care descoperim purtarea de grijă cu credincioșie a lui Dumnezeu, pe măsură ce merge alături de noi prin întreaga încercare. Când timpul testării va lua sfârșit, credința noastră va fi întărită și vom fi capabili să-i întărim și pe alții prin faptul că depunem o mărturie puternică despre credincioșia Dumnezeului nostru.

English


Înapoi la pagina de început în limba Română
Cum mă pot încrede în Dumnezeu când mă confrunt cu lipsa unui loc de muncă, executarea silită sau falimentul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries