settings icon
share icon
Întrebare

Ce trebuie să fie diferit la o căsnicie creștină?

Răspuns


Distincția principală între o căsnicie creștină și una necreștină e faptul că în centrul căsătoriei Se află Cristos. Când doi oameni sunt uniți în Cristos, scopul lor este să crească în asemănarea cu Cristos cât durează căsnicia. Necreștinii pot avea multe scopuri în căsnicia lor, însă asemănarea cu Cristos nu face parte dintre ele. Aceasta nu înseamnă că toți creștinii, când se căsătoresc, încep imediat să lucreze la acest scop. Mulți tineri creștini nici măcar nu-și dau seama că de fapt acesta este scopul, însă prezența Duhului Sfânt în fiecare dintre ei lucrează în ei, maturizându-i, astfel că scopul asemănării cu Cristos le devine tot mai clar. Când ambii parteneri fac din devenirea asemenea cu Cristos scopul lor individual, începe să ia formă o căsnicie puternică, plină de viață.

O căsnicie creștină începe cu înțelegerea faptului că Biblia descrie clar rolul soțului și cel al soției – mai ales în Efeseni 5 – și cu angajamentul de a îndeplini aceste roluri. Soțul trebuie să-și asume rolul de conducere în casă (Efeseni 5.23-26). Conducerea nu trebuie să fie dictatorială, cu superioritate sau disprețuitoare față de soție, ci potrivit cu exemplul felului în care Cristos Își conduce Biserica. Cristos a iubit Biserica (poporul Lui) cu compasiune, îndurare, iertare, respect și abnegație. La fel trebuie să-și iubească și soțul soția.

Soția trebuie să se supună soțului „ca Domnului" (Efeseni 5.22), nu pentru că trebuie să-i fie servilă, ci pentru că atât soțul, cât și soția trebuie să se „[supună unul altuia] în frica lui Cristos" (Efeseni 5.21) și pentru că trebuie să fie o structură de autoritate în casă, Cristos fiind Capul (Efeseni 5.23-24). Respectul e un element-cheie al dorinței de supunere; soția trebuie să-și respecte soțul și soțul trebuie să-și iubească soția (Efeseni 5.33). Dragostea reciprocă, respectul și supunerea sunt piatra unghiulară a căsniciei creștine. Având ca temelie aceste trei principii, atât soțul, cât și soția vor crește în asemănarea cu Cristos, o creștere laolaltă, nu separată, pe măsură ce fiecare se maturizează în caracterul dumnezeiesc.

O altă componentă-cheie în căsnicia creștină e abnegația, așa cum e descrisă în Filipeni 2.3-4. Principiul umilinței evidențiat în aceste versete e de maximă importanță pentru o căsnicie creștină puternică. Atât soțul, cât și soția trebuie să se gândească la nevoile partenerului lor, înainte de ale lor, lucru care necesită o abnegație care e posibilă numai prin puterea Duhului Sfânt, care locuiește în ei. Umilința și abnegația nu vin în mod natural în natura căzută a omului. Ele sunt trăsături pe care numai Duhul Sfânt le poate produce, alimenta și perfecționa în noi. De aceea căsniciile creștine puternice sunt caracterizate de discipline spirituale – studiul Bibliei, memorarea Scripturii, rugăciune și meditare la lucrurile lui Dumnezeu. Când ambii parteneri practică aceste discipline, fiecare dintre ei e întărit și maturizat, lucru care în mod natural întărește și maturizează căsnicia lor.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce trebuie să fie diferit la o căsnicie creștină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries