settings icon
share icon
Întrebare

Poate un Creștin să fie posedat de un demon? Poate un Creștin să fie demonizat?

Răspuns


Deși, Biblia nu declară explicit dacă un Creștin poate fi posedat de un demon, adevăruri biblice legate de acest subiect, ne arată clar că un Creștin nu poate fi posedat de demoni. Este o deosebire clară între a fi demonizat sau a fi oprimat sau influențat de un demon. Demonizarea înseamnă că un demon are control complet și direct asupra gândurilor și asupra acțiunilor persoanei posedată de demoni (Matei 17:14-18; Luca 4:33-35; 8:27-33). Oprimarea sau influențarea demonică înseamnă că un demon atacă o persoană pe plan spiritual și o încurajează să păcătuiască. Observați că în Noul Testament se vorbește despre lupta spirituală, dar nu ni se dau instrucțiuni cum să scoatem demonii din creștini (Efeseni 6:10-18). Credincioșii trebuie să se împotrivească celui rău, (Iacov 4:7; 1 Petru 5:8-9), nu să-l scoată afară.

Duhul Sfânt trăiește în cei credincioși (Romani 8:9-11; 1 Corinteni 3:16; 6:19). Cu siguranță că Duhul Sfânt nu va da voie vreunui demon să posede aceaași persoană în care El locuiește. Este de necrezut ca Dumnezeu să îngăduie ca un copil al Lui, pe care l-a cumpărat cu Sângele Domnului Isus Cristos (1 Petru 1:18-19) și l-a făcut o făptură nouă (2 Corinteni 5:17), să fie posedat sau controlat de un demon. Da, cei credincioși sunt în război cu Satan și cu demonii lui, dar nu cu vreun demon care este în ei înșiși. Apostolul Ioan a scris, „Copilașilor, voi sunteți de la Dumnezeu și i-ați biruit, fiindcă mai mare este Cel care este în voi decât cel ce este în lume,” (1 Ioan 4:4). Cine este Cel ce este în noi? Duhul Sfânt. Cine este în lume? Satana și demonii lui. Deci, credinciosul a biruit lumea demonilor și deci, nu se poate dovedi cu Scriptura că un creștin poate fi posedat de demoni.

Cu această puternică bază biblică că un Creștin nu poate fi posedat de demoni, unii învățători ai bibliei folosesc termenul „demonizare” pentru a se referi la un demon care are control asupra unui Creștin. Unii argumentează că nu e posibil ca un creștin să fie posedat de demoni, dar poate fi demonizat. În mod normal însă, demonizarea descrie faptul că cineva este posedat de demoni. E unul și acelaș lucru. Schimbând terminologia, nu se schimbă faptul că un demon nu poate locui într-un creștin, și nu poate lua control deplin asupra creștinului. Influența demonică și oprimarea sunt realități pentru Creștini, fără îndoială, dar pur și simplu nu este biblică ca să susținem că un creștin poate fi posedat de un demon sau demonizat.

Ce determină pe mulți să concluzioneze că demonizarea e posibilă la creștini, este experiența personală a unora, care au văzut pe cineva, care era „fără îndoială” un creștin, manifestând comportări care arătau controlul demonic. Este extrem de important să nu dăm voie experiențelor personale să ne influențeze interpretarea Scripturii. Dimpotrivă, noi trebuie să filtrăm experiențele noastre personale prin adevărul Scripturii (2 Timotei 3:16-17). Văzând pe cineva, despre care noi credem că este creștin, că manifestă o comportare demonică, trebuie să ne determine să punem la îndoială veracitatea credinței acelei persoane. În nici un caz nu trebuie să ne schimbe nouă convingerea cu privire la posibilitatea ca un creștin să fie posedat de demoni sau demonizat. E posibil ca persoana respectivă să fie cu adevărat creștină, dar să fie sub oprimare demonică, sau să aibe probleme psihice foarte serioase. Din nou, experiența noastră trebuie testată de Scriptură și nu Scriptura de experiența noastră.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Poate un Creștin să fie posedat de un demon? Poate un Creștin să fie demonizat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries