settings icon
share icon
Întrebare

Care este punctul de vedere creştin cu privire la lume?

Răspuns


Un punct de vedere cu privire la lume se referă întotdeauna la o percepţie completă sau globală asupra lumii dintr-o anumită perspectivă. Punctul de vedere creştin cu privire la lume este, aşadar, o percepţie globală asupra lumii din perspectivă creştină. Pentru un om, percepţia asupra lumii se aseamănă cu un tablou complet care prezintă în mintea sa o armonie între componentele lumii, comform cu ceea ce crede acea persoană despre lume. Este aşadar felul în care persoana în cauză înţelege realitatea. De aceea, acest punct de vedere este şi fundamentul pentru deciziile pe care acea persoana le ia, astfel încât punctul de vedere devine chiar extrem de important pentru viaţa acesteia.

Haideţi să vedem cum privesc oameni diferiţi un măr aflat pe o masă. Un expert în botanică priveşte la măr ca să îl caracterizeze din punct de vedere al speciei de măr. Un artist vede o expresie figurată şi încearcă să îl înţeleagă astfel. Un proprietar de magazin alimentar îl vede ca pe o marfă bună pentru vânzare şi îl inventariază. Un copil îl vede ca pe o hrană mult aşteptată şi îl mănâncă. Felul cum vedem orice situaţie sau circumstanţă este influenţat de felul cum vedem în general contextul mai larg, adică lumea în care ne aflăm. Fiecare punct de vedere, fie creştin fie necreştin, îşi pune 3 întrebări esenţiale:

1) de unde am venit noi? (şi de ce suntem aici?)
2) ce este în neregulă cu lumea?
3) cum am putea rezolva aceste nereguli?

În zilele noastre foarte mulţi oameni cred în Naturalism sau Evoluţie, care la cele 3 întrebări răspunde astfel: 1) Suntem produsul acţiunilor şi evenimentelor aleatoare şi întâmplătoare din natură fără a există un scop în acestea. 2) Noi nu respectăm natura aşa cum ar trebui. 3) Noi putem salva lumea prin ecologie şi conservarea resurselor. Acest punct de vedere generează o serie de filosofii înrudite precum relativismul moral, existenţialismul, pragmatismul şi idealismul.

Dimpotrivă, punctul de vedere creştin cu privire la lume oferă conform Bibliei următoarele răspunsuri la cele 3 întrebări: 1) Noi suntem creaţia lui Dumnezeu, destinaţi să conducem lumea şi să avem o relaţie de comuniune cu El (Geneza 1:27-28; 2:15). 2) Noi am păcătuit împotriva lui Dumnezeu şi astfel am condamnat întreaga lume (Geneza 3). 3) Dumnezeu Însuşi a răscumpărat lumea prin jertfa Fiului Său, Iisus Hristos (Geneza 3:15; Luca 19:10), şi El va readuce creaţia Sa în viitor la starea iniţială perfectă (Isaia 65:17-25). Punctul de vedere creştin cu privire la lume arată că trebuie să credem în valori morale absolute, în miracole, în demnitatea umană şi în posibilitatea mântuirii.

Este important să ne amintim că am spus că orice punct de vedere asupra lumii trebuie să fie şi global, complet. El afectează fiecare domeniu al vieţii, de la partea materială la moralitate, de la politică până la cultură. Creştinismul autentic este mai mult decât un set de idei pe care biserica le utilizează. Creştinismul arată ca de fapt Biblia reprezintă în ea însăşi un punct de vedere asupra lumii. Biblia nu face nici o distincţie între viaţa religioasă sau viaţa seculară sau lumească; viaţa creştină este viaţă. Iisus a spus că El este “Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan 14:6) şi astfel El a devenit punctul nostru de vedere asupra lumii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este punctul de vedere creştin cu privire la lume?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries