settings icon
share icon
Întrebare

Cum ar trebui să răspundă un creștin la persecuție?

Răspuns


Nu există nicio îndoială că persecuția este o realitate cruntă a vieții creștine. Este de așteptat persecuția creștină: Apostolul Pavel a avertizat că „oricine vrea să trăiască o viață evlavioasă în Hristos Isus va fi persecutat” (2 - Timotei 3:12). Isus a spus că, dacă L-au persecutat pe El, îi vor persecuta și pe urmașii Lui (Ioan 15:20). Isus a spus clar că cei din lume îi vor urî pe creștini pentru că lumea îl urăște pe Hristos. Dacă creștinii ar fi ca lumea – deșarți, pământeni, senzuali și dăruiți plăcerii, bogăției și ambiției – lumea nu ni s-ar opune. Dar creștinii nu aparțin lumii, motiv pentru care lumea se angajează în persecuția creștină (vezi Ioan 15:18–19). Creștinii sunt influențați de principii diferite de cele ale lumii. Suntem motivați de iubirea lui Dumnezeu și sfințenie, în timp ce lumea este condusă de iubirea de păcat. Însăși separarea noastră de lume este cea care trezește animozitatea lumii (1 - Petru 4:3–4).

Creștinii trebuie să învețe să recunoască valoarea persecuției și chiar să se bucure de ea, nu într-un mod ostentativ, ci în liniște și smerenie pentru că persecuția are o mare valoare spirituală. În primul rând, persecuția creștinilor le permite să împărtășească o părtășie unică cu Domnul. Pavel a subliniat o serie de lucruri pe care le predase pentru cauza lui Hristos. Cu toate acestea, el le-a considerat „gunoaie” (Filipeni 3:8) sau „bălegar” (KJV) pe care le-ar putea participa la „părtășia suferințelor [a lui Hristos]” (Filipeni 3:10). Nobilul Apostol chiar și-a socotit lanțurile ca pe un har (favoare) pe care Dumnezeu i-o dăruise (Filipeni 1:7).

În al doilea rând, în tot adevărul, persecuția creștină este bună pentru credincioși. Iacov susține că încercările testează credința creștinului, dezvoltă rezistența în viața lui și ajută la dezvoltarea maturității (Iacov 1:2–4). Pe măsură ce oțelul este temperat în forjă, încercările și persecuțiile servesc la întărirea caracterului credincioșilor. Un creștin care cedează cu har în fața persecuției demonstrează că este de o calitate superioară în comparație cu adversarii săi (vezi Evrei 11:38). Este ușor să fii urât, dar asemănarea cu Hristos produce bunătate și binecuvântare în fața opoziției rele. Petru spune despre Isus: „Când au aruncat insulte asupra Lui, El nu a ripostat; când El a suferit, El nu a amenințat. În schimb, El S-a încredințat Celui care judecă drept” (1 - Petru 2:23).

În al treilea rând, persecuția creștină le permite credincioșilor să prețuiască mai bine sprijinul prietenilor adevărați. Conflictul poate aduce copiii credincioși ai lui Dumnezeu împreună într-un mod încurajator și de sprijin pe care altfel nu ar fi știut. Greutatea poate stimula poporul Domnului spre o hotărâre mai mare de a se iubi și mângâia unii pe alții și de a se ridica unii pe alții pe tronul harului în rugăciune. Nu există nimic ca un incident neplăcut care să ne ajute să atingem un nivel mai mare de iubire frățească.

Chiar și în fața persecuției creștine, putem continua. Îi putem mulțumi lui Dumnezeu pentru harul și răbdarea Lui cu noi. Putem exprima recunoștință pentru cei pe care îi iubim în Domnul și care ne sunt alături în vremuri de suferință. Și ne putem ruga pentru cei care ne vor acuza, ne vor folosi greșit sau ne vor abuza (2 - Corinteni 11:24; Romani 10:1).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum ar trebui să răspundă un creștin la persecuție?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries