settings icon
share icon
Întrebare

E posibil să fii creștin homosexual?

Răspuns


„Nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu? Nu vă înșelați în privința aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiții, nici hoții, nici cei lacomi, nici bețivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreții nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu." (1 Corinteni 6.9-10) Există tendința de a declara homosexualitatea ca fiind cel mai rău dintre păcate. Cu toate că în mod categoric, biblic vorbind, homosexualitatea e imorală și nenaturală (Romani 1.26-27), Biblia nu o descrie sub nicio formă ca fiind un păcat de neiertat. Şi nici nu ne învață că homosexualitatea e un păcat cu care creștinii nu se vor lupta niciodată.

Probabil că aceasta e expresia-cheie în întrebarea dacă e posibil să fii creștin homosexual: „să te lupți cu". E posibil ca un creștin să se lupte cu tentații homosexuale. Mulți homosexuali care au devenit creștini continuă să se lupte cu sentimente și dorințe homosexuale. Unii bărbați și unele femei puternic heterosexuali au experimentat o „scânteie" de interes homosexual la un moment dat în viață. Faptul că aceste dorințe și tentații există sau nu nu determină dacă un om e creștin. Biblia arată clar că niciun creștin nu e fără păcat (1 Ioan 1.8, 10). Cu toate că păcatul sau tentația specifică variază de la un creștin la altul, toți creștinii se luptă cu păcatul și toți creștinii eșuează uneori în aceste lupte (1 Corinteni 10.13).

Ceea ce diferențiază viața creștinului de cea a necreștinului este lupta împotriva păcatului. Viața creștinului e un drum progresiv de biruire a „faptelor firii pământești" (Galateni 5.19-21) și de a-I permite Duhului Sfânt să producă „roada Duhului" (Galateni 5.19-21). Da, creștinii păcătuiesc, uneori oribil. Din păcate, uneori creștinii nu se disting de necreștini. Totuși, un creștin adevărat se va pocăi întotdeauna, se va întoarce întotdeauna în cele din urmă la Dumnezeu și își va relua întotdeauna lupta împotriva păcatului. Însă Biblia nu susține sub nicio formă ideea că un om care comite păcat în mod continuu, fără să se pocăiască poate fi într-adevăr creștin. Observă 1 Corinteni 6.11: „Şi așa erați unii dintre voi! Dar ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost socotiți neprihăniți în Numele Domnului Isus Cristos și prin Duhul Dumnezeului nostru."

1 Corinteni 6.9-10 enumeră păcate în care dacă te complaci în mod continuu arată despre tine că nu ești răscumpărat – nu ești creștin. Adesea homosexualitatea e pusă deoparte din această listă. Dacă un om se luptă cu tentații homosexuale, se presupune despre el că nu e mântuit. Dacă un om se implică în acte homosexuale, în mod hotărât e considerat nemântuit. Însă aceleași presupuneri nu sunt făcute, sau cel puțin nu sunt evidențiate, cu privire la alte păcate din listă: curvia (sexul premarital), idolatria, preacurvia, hoția, lăcomia, alcoolismul, defăimarea și înșelăciunea. Înseamnă inconsecvență să-i declari de exemplu pe cei vinovați de sex premarital „creștini neascultători", în timp ce pe homosexuali să-i declari în mod categoric necreștini.

E posibil să fii creștin homosexual? Dacă expresia „creștin homosexual" se referă la un om care se luptă împotriva dorințelor și tentațiilor homosexuale – da, e posibil să fii „creștin homosexual". Totuși, descrierea de „creștin homosexual" nu e potrivită pentru o astfel de persoană, devreme ce ea nu dorește să fie homosexuală și luptă împotriva acestui fel de tentații. Un astfel de om nu e un „creștin homosexual", ci în schimb e pur și simplu un creștin care se luptă, așa cum sunt creștini care se luptă cu curvia, minciuna și furatul. Dacă expresia „creștin homosexual" se referă la un om care în mod activ, continuu și fără remușcări trăiește un stil de viață homosexual – nu, nu e posibil ca un astfel de om să fie cu adevărat creștin.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E posibil să fii creștin homosexual?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries