Întrebare
Cum pot învăța să am încredere în credincioșia lui Dumnezeu?
Răspuns
Multe locuri din Scriptură laudă credincioșia lui Dumnezeu. Plângeri 3:22-23 spune: "Bunătățile Domnului nu s-au sfârșit, îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineață. Și credincioșia Ta este atât de mare!" Așadar, ce este credincioșia?
Cuvântul ebraic tradus prin "credincioșie" înseamnă "statornicie, fermitate, fidelitate". Opusul a fi credincios este a fi mereu schimbător sau ezitant. Psalmul 119:89-90 spune: "Cuvântul Tău, Doamne, dăinuie în veci, în ceruri. Credincioșia Ta ține din neam în neam; Tu ai întemeiat pământul, și el rămâne tare." Aici credincioșia este echivalată cu Cuvântul lui Dumnezeu. Dumnezeu vorbește un adevăr nesfârșit. Dacă Dumnezeu a spus ceva cu o mie de ani în urmă, cuvântul rămâne în picioare. El este credincios Cuvântului Său, deoarece Cuvântul Său este o expresie a caracterului Său. Promisiunile pe care le-a făcut rămân valabile pentru că El nu Se schimbă (Maleahi 3:6). Vedem acest lucru ilustrat din perspectivă umană într-un cuplu căsătorit de mulți ani. Când soția se află pe patul de moarte, soțul ei stă lângă ea și o ține de mână. El nu o va părăsi, chiar dacă ea nu îl mai recunoaște. El este credincios promisiunilor pe care i le-a făcut. În același mod, Dumnezeu rămâne credincios promisiunilor Sale, chiar dacă noi Îi suntem adesea necredincioși (2 Timotei 2:13).
Învățăm să avem încredere în caracterul unei persoane prin cunoașterea acesteia. Nu ne-am încredința contul bancar unui străin pe care l-am întâlni la coadă la oficiul poștal - nu avem nicio experiență cu el. Nu-i cunoaștem caracterul. Înainte de a-L cunoaște pe Dumnezeu, ne este teamă să ne încredem în El. Nu știm încă cine este El sau ce ar putea face. Învățăm să ne încredem în Dumnezeu ajungând să cunoaștem caracterul Său. Există trei modalități prin care Îl putem cunoaște: studiind Cuvântul Său, analizând lucrarea Sa în viața noastră și învățând să urmăm vocea Sa.
Atunci când studiem Cuvântul lui Dumnezeu, apare un tipar. Învățăm că Dumnezeu nu Se schimbă niciodată și nu minte niciodată (Numeri 23:19; 1 Samuel 15:29). Învățăm din Scriptură că Dumnezeu nu a dat greș niciodată în trecut (Isaia 51:6). El a fost întotdeauna credincios Cuvântului Său în timp ce lucra în viața israeliților de demult. Când a spus că va face ceva, a făcut acel lucru (Numeri 11:23; Matei 24:35). Începem să ne clădim încrederea pe caracterul Său dovedit. Putem avea încredere că Dumnezeu va fi credincios față de Sine. El nu va înceta niciodată să acționeze ca Dumnezeu. El nu va înceta niciodată să fie suveran, sfânt sau bun (1 Timotei 6:15; 1 Petru 1:16).
Învățăm din propria noastră istorie că nici El nu ne-a dezamăgit niciodată. O poruncă pe care Dumnezeu le-a dat-o adesea israeliților a fost: "Adu-ți aminte" (Deuteronomul 8:2; Isaia 46:9). Atunci când își aminteau tot ceea ce făcuse Dumnezeu pentru ei, puteau să se încreadă mai ușor în El pentru viitor. Trebuie să ne amintim în mod intenționat toate modurile în care Dumnezeu a avut grijă de noi și ne-a eliberat în trecut. Ținerea unui jurnal de rugăciune ne poate ajuta în acest sens. Atunci când ne amintim modurile în care Dumnezeu a răspuns rugăciunilor noastre, suntem pregătiți să continuăm să cerem și să așteptăm răspunsuri. Când venim la El în rugăciune, știm că El ne aude întotdeauna (1 Ioan 5:14; Psalmul 34:15). El ne oferă ceea ce avem nevoie (Filipeni 4:19). Și El va face întotdeauna ca totul să lucreze împreună spre binele nostru atunci când ne încredințăm Lui (Romani 8:28). Învățăm să ne încredem în credincioșia viitoare a lui Dumnezeu amintindu-ne de credincioșia Sa din trecut.
Și, de asemenea, putem învăța să avem încredere în El învățând să distingem vocea Sa de celelalte care concurează pentru atenție. Isus a spus: "Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, și ele vin după Mine" (Ioan 10:27). Noi, cei care Îi aparținem lui Isus, trebuie să cultivăm capacitatea de a-L auzi. El vorbește în primul rând prin Cuvântul Său, dar poate vorbi și prin alți oameni, prin circumstanțe și prin confirmarea interioară a Duhului Sfânt (Romani 8:16). În timp ce citim cu atenție și medităm la Scriptură, Duhul Sfânt ne atrage atenția asupra unui verset sau pasaj și ne ajută să îl revendicăm și să îl aplicăm la situația noastră actuală. Ceea ce Duhul Sfânt ne arată în Cuvântul Său trebuie să luăm prin credință ca fiind mesajul Său pentru noi. Ne construim încrederea revendicând promisiunile Sale și aplicându-le la viața noastră.
Mai presus de orice, Dumnezeu dorește ca noi să dăm dovadă de credință (Evrei 11:6). Credința este încrederea în caracterul lui Dumnezeu înainte de a vedea cum va rezolva El lucrurile. El ne-a dat Cuvântul Său, iar promisiunile Sale sunt încă valabile. Pe măsură ce vedem modul în care El Își îndeplinește promisiunile, încrederea noastră în credincioșia Sa crește. La fel cum încrederea noastră în alți oameni crește odată cu interacțiunea zilnică, încrederea noastră în Dumnezeu crește în același mod. Avem încredere în El atunci când Îl cunoaștem, iar a-L cunoaște înseamnă a avea încredere în El. Când Îl cunoaștem, ne putem odihni în bunătatea Sa, chiar și atunci când nu înțelegem circumstanțele care par să o contrazică. Putem avea încredere că planul lui Dumnezeu pentru noi va triumfa (Proverbele 19:21). Așa cum un copil are încredere într-un tată iubitor, putem avea încredere că Tatăl nostru ceresc va face întotdeauna ceea ce este corect.
English
Cum pot învăța să am încredere în credincioșia lui Dumnezeu?