settings icon
share icon
Întrebare

Ce este creaționismul progresiv și este el biblic?

Răspuns


Creaționismul progresiv (numit și „creația printr-un proces”) este conceptul potrivit căruia Dumnezeu a creat cerurile și pământul într-o perioadă de miliarde de ani, nu în șase zile de 24 de ore, care e baza conceptului creaționismului tradițional. Cei care susțin creaționismul progresiv pot fi liberali sau conservatori în sistemul lor de convingeri teologice, însă în general cad de acord asupra următoarelor puncte de vedere:
• „Big Bang-ul” a fost calea prin care Dumnezeu a produs stelele și galaxiile, de-a lungul a miliarde de ani de procese naturale.
• Pământul și universul sunt vechi de miliarde de ani, nu doar de mii de ani.
• Zilele creației au fost perioade suprapuse de milioane și miliarde de ani.
• Moartea și vărsarea de sânge a existat încă de la începutul creației și nu au fost rezultatul căderii în păcat a lui Adam. Omul a fost creat după ce marea majoritate a istoriei vieții și morții de pe pământ a avut deja loc.
• Potopul lui Noe a fost local, nu global, și a avut efect redus asupra geologiei pământului, care prezintă miliarde de ani de istorie.

Creaționismul progresiv este un concept care se opune atât evoluționismului ateu, cât și creaționismului Pământului tânăr. Învățăturile creaționismului progresiv nu sunt noi, însă în anii recenți au avut parte de publicitate favorabilă prin radio, televiziune, reviste și cărți creștine.

Din punctul nostru de vedere, eroarea creaționismului progresiv constă din presupunerea că relatarea biblică a creației din Genesa 1-2 nu trebuie înțeleasă în mod literal. Potrivit creaționismului progresiv, „zilele” din Genesa 1 nu sunt zile reale de 24 de ore, ci de fapt perioade lungi de timp, însumând milioane sau chiar miliarde de ani. Cei care susțin creaționismul progresiv acceptă punctul de vedere al evoluției cu privire la vârsta pământului, care considerăm că e eronat.

Un alt dezacord pe care îl avem cu adepții creaționismului progresiv este că susțin că moartea a existat înainte de Cădere, lucru care subminează învățătura că moartea fizică este rezultatul păcatului (vezi Romani 5.12 și 1 Corinteni 15.21-22).

În unele situații, creaționismul progresiv este o încercare a unor creștini de a armoniza învățăturile științei moderne cu Biblia. Însă teoria precede de fapt gândirea evoluționistă modernă și a fost sugerată de unii dintre scriitorii creștini timpurii. Deși nu suntem de acord cu creaționismul progresiv, este un concept susținut de o proporție considerabilă din comunitatea creștină.

Acestea fiind spuse, interpretarea tradițională a cărții Genesa a fost în cea mai mare parte cea a creaționismului Pământului tânăr, nu a creaționismului progresiv. Aceasta pentru că cele mai puternice dovezi sugerate pentru creaționismul progresiv vin în principal din domeniul științei, nu direct din cuvintele Bibliei.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este creaționismul progresiv și este el biblic?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries