settings icon
share icon
Întrebare

În ce fel conceptul creaționismului versus cel al evoluționismului are impact asupra felului în care o persoană privește lumea?

Răspuns


Deosebirea-cheie între creaționism și evoluționism se restrânge la siguranța noastră despre tot ceea ce cunoaștem. Gândește-te în felul următor: dacă cele cinci simțuri ale noastre și creierul nostru sunt pur și simplu produsul evoluției aleatorii, lipsită de scop, cum putem fi siguri că ne dau informații pe care ne putem baza? Lucrul pe care ochiul și creierul meu îl percep ca fiind „roșu” poate fi perceput de ochiul și creierul tău ca fiind „albastru”, dar îl numești „roșu” pentru că așa ai fost învățat. (Culorile în sine nu se vor schimba în realitate, pentru că constau din anumite frecvențe neschimbătoare ale spectrului electromagnetic.) Nu putem ști în niciun fel sigur dacă vorbim despre același lucru.

Sau să zicem că vezi o piatră care pare să aibă dăltuit în ea scrisul „Chicago: 80 km”. Acum să presupunem și că crezi că acele însemne nu sunt în realitate decât rezultatul eroziunii aleatorii cauzate de vânt și ploaie, care par să conțină acest mesaj. Ai putea să te încrezi cu adevărat că orașul Chicago se află la o distanță de 80 de kilometri?

Dar dacă ai ști că fiecare set normal de ochi și creier e proiectat să perceapă o anumită frecvență a spectrului electromagnetic ca fiind „roșu”? Atunci poți avea încredere în a ști că ceea ce văd eu ca fiind roșu e văzut și de tine ca fiind în acest fel. Și cum ar fi dacă ai ști că un om a măsurat cu atenție distanța de 80 de kilometri până la Chicago și apoi a pus un semn care să indice acest lucru? Atunci poți avea încredere că indicatorul îți dă o informație exactă.

O altă deosebire în felul în care conceptul de creaționism versus cel de evoluționism influențează felul unui om de a privi lumea este în domeniul moralității. Dacă suntem pur și simplu produsul evoluției aleatorii și lipsite de sens, ce anume înseamnă termenii „bun” și „rău”? „Bun” în comparație cu ce? „Rău” în comparație cu ce? Într-adevăr, fără o măsură standard (de exemplu natura lui Dumnezeu), nu avem nicio bază să spunem că ceva e bun sau rău; e pur și simplu o opinie, care de drept nu are nicio greutate în judecarea felului în care acționez sau în care judec faptele altora. Într-o astfel de lume, ar însemna că Maica Tereza și Stalin au făcut pur și simplu alegeri diferite. Nu există răspuns la întrebarea supremă „Cine a zis?” când vine vorba despre a stabili ceea ce e bine și ceea ce e rău. Și cu toate că ateii și evoluționiștii pot cu siguranță duce o viață morală – dacă ar fi consecvenți în ceea ce cred, nu ar avea motiv să facă acest lucru – și nici nu ar avea vreo bază în care să judece acțiunile celor în privința cărora au stabilit că au făcut ceva „rău”.

Dar dacă există un Dumnezeu care ne-a creat după chipul Său, atunci nu numai că suntem creați cu un simțământ care ne spune ceea ce este bine și ceea ce este rău, ci avem și un răspuns la întrebarea „Cine a zis?” Binele e ceea ce se potrivește cu natura lui Dumnezeu, iar răul e orice lucru care nu se potrivește.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

În ce fel conceptul creaționismului versus cel al evoluționismului are impact asupra felului în care o persoană privește lumea?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries