settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre creaţionism versus evoluţionism?

Răspuns


Nu este scopul acestui articol de a prezenta un argument ştiinţific în dezbaterea creaţionism versus evoluţionism. Dacă eşti în căutarea argumentelor ştiinţifice pentru creaţionism şi/sau împotriva evoluţionismului, îţi recomandăm să consulţi “Răspunsuri în Geneza” - http://www.answersingenesis.org, şi Institutul pentru Cercetarea Creaţiei – http://www.icr.org. Scopul acestui articol este acela de a explica de ce, conform cu Biblia, există dezbaterea creaţionism versus evoluţionism. Romani 1:25 declară: "căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu, şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin."

Un factor cheie pe care toţi trebuie să îl recunoaştem este că majoritatea covârşitoare a oamenilor de ştiinţă care cred în evoluţie sunt de asemenea atei sau agnostici. Există de asemenea unii care cred într-o formă de evoluţie teistică, precum şi alţii care cred că Dumnezeu există dar că el nu este implicat în ceea ce priveşte crearea lumii, totul decurgând ca procese naturale. Există alţii care în mod onest se uită şi examinează date şi informaţii şi ajung la concluzia că evoluţia se potriveşte mai bine cu aceste date. Din nou, totuşi, aceştia din urmă reprezintă o proporţie insignifiantă a oamenilor de ştiinţă care susţin teoria evoluţiei. Vasta majoritate a oamenilor de ştiinţă evoluţionişti cred că viaţa a evoluat în întregime fără vreo intervenţie a unei Fiinţe superioare. Evoluţia este prin definiţie o ştiinţă naturalistă.

Pentru ca ateismul să fie considerat adevărat, trebuie să existe o explicaţie credibilă pentru modul cum au căpătat existenţă universul şi viaţa. Deşi au existat opinii cu privire la anumite forme de evoluţie înaintea lui Charles Darwin, acesta a fost primul care a elaborat un model care a părut plauzibil pentru funcţionarea evoluţiei – selecţia naturală. Darwin s-a considerat la un moment dat în viaţa sa drept creştin, însă ceva mai târziu el a renunţat la credinţa creştină şi la existenţa lui Dumnezeu ca urmare a unor tragedii ce s-au petrecut în viaţa sa. Teoria evoluţiei a fost “inventată” astfel de un ateu. Scopul lui Darwin nu fusese acela de a nega existenţa lui Dumnezeu, însă evident că la această concluzia a ajuns prin lansarea teoriei evoluţiei. Evoluţionismul este motivaţia de bază a ateilor. Evoluţioniştii de azi nu ar admite că scopul lor este să ofere o explicaţie alternativă la originile vieţii şi astfel să ofere un fundament pentru ateismul lor. Cu toate acestea, conform Bibliei, acesta este exact motivul pentru care teoria evoluţiei există.

Biblia ne spune că "Nebunul spune în inima lui 'Nu există Dumnezeu" (Psalmul 14:1; 53:1). De asemenea, Biblia proclamă faptul că oamenii nu au nici o scuză pentru a nu crede în Dumnezeu Creatorul lor "În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi" (Romani 1:20). Conform Bibliei, oricine neagă existenţa lui Dumnezeu este un nebun. De ce, atunci, sunt atâţia oameni, inclusiv unii care îşi spun creştini, şi care acceptă ceea ce spun evoluţioniştii interpretând doar nişte date? Aşa cum spune Biblia, toţi aceştia sunt nişte nebuni ! Nebunia nu implică însă lipsa inteligenţei. Mulţi dintre evoluţionişti pot fi strălucitori din punct de vedere intelectual. Nebunia indică însă inabilitatea de a aplica în mod corect principiile cunoaşterii. Proverbe 1:7 ne spune că "Frica Domnului este începutul ştiinţei; dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi învăţătura".

Oamenii de ştiinţă evoluţionişti batjocoresc creaţionismul ca fiind neştiinţifică şi spun adesea că aceasta nu este demnă de examinare ştiinţifică. Ei spun că pentru ca o teorie să fie considerată ca o ştiinţă, ea trebuie să poată fi testată şi observată, prin urmare trebuie să fie supusă legilor naturii. Creaţionismul este, prin definiţie, supranatural. Dumnezeu şi supranaturalul nu pot fi observate sau testate (astfel că argumentul cade), prin urmare creaţionismul nu poate fi considerat ca o ştiinţă. Prin urmare, toate datele sunt filtrate prin teoria preconcepută, presupusă şi preacceptată a evoluţiei, fără a fi luate în considerare explicaţiile alternative.

Cu toate acestea, originea universului şi a vieţii nu pot fi testate şi observate. Atât creaţionismul cât şi evoluţionismul sunt sisteme de valori bazate pe credinţă în ceea ce priveşte originile universului şi vieţii. Nici una dintre aceste teorii nu poate fi testată pentru simplul motiv că nu putem călători în trecut cu miliarde (sau mii) de ani pentru a observa în mod practic modul cum universul şi viaţa au luat fiinţă. Evoluţioniştii resping teoria creaţionistă pe baza faptului că i-ar forţa în mod logic să respingă evoluţionismul ca o explicaţie “ştiinţifică” în ceea ce priveşte originile. Evoluţionismul, cel puţin în ceea ce priveşte chestiunea originilor, nu se află în consonanţă cu definţia de “ştiinţă”. Evoluţionismul presupune că deţine singura explicaţie cu privire la origini care ar putea fi testată, ceea ce nu este adevărat, aşa cum am văzut mai sus. Oamenii de ştiinţă care susţin teoria evoluţiei resping teoria creaţionistă cu privire la origini fără a examina măcar fundamentele ei, şi asta doar pentru că ea nu se potriveşte cu definiţia lor îngustă şi ilogică a termenului “ştiinţă”.

Dacă este adevărat creaţionismul, atunci înseamnă că există un Creator faţă de care avem să dăm socoteală. Evoluţia este teoria care permite existenţa ateilor. Evoluţionismul le oferă ateilor o bază pentru a-şi explica de ce viaţa lor există departe de un Dumnezeu Creator. Evoluţia neagă nevoia pentru ca un Dumnezeu să fie implicat în univers. Evoluţia este “teoria creaţiei” pentru “religia” ateismului. Conform cu Biblia, alegerea este clară. Noi putem crede Cuvântul Dumnezeului nostru întru totul puternic şi atoatecunoscător, sau putem crede explicaţiile “ştiinţifice” şi ilogice ale nebunilor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre creaţionism versus evoluţionism?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries