settings icon
share icon
Întrebare

Ce era cortul lui David?

Răspuns


Cuvântul ebraic tradus prin "tabernacol (cort)" este ohel, care înseamnă "un cort (care se vede clar de la distanță): o acoperire, (locuință) (loc), casă, tabernacol, cort". Există trei referiri principale la tabernacolul (sau cortul) lui David: Isaia 16:5, Amos 9:11 și Fapte 15:16, în care apostolul Iacov repetă pasajul din Amos. Referirea din Isaia 16:5 se referă la cortul lui David în mod profetic, arătând spre Cineva din linia lui David care într-o zi va sta pe tron și va domni peste tot. Aceasta se referă la Isus.

Rămân alte două referiri la cortul lui David. În Faptele Apostolilor 15:16, în timp ce se adresa evreilor, Iacov folosește Amos 9:11 pentru a da greutate recentei convertiri a neamurilor în Biserica Primară. Mulți evrei se opuneau acestui lucru, deoarece exista o incertitudine cu privire la modul în care neamurile urmau să respecte acum Legea lui Moise. Argumentul esențial din experiența anterioară a lui Petru cu Corneliu, un pagân, era că Dumnezeu chema la Sine și pe neamuri. Apostolii nu trebuiau să pună asupra neamurilor o povară pe care nimeni nu o putea respecta vreodată (adică Legea lui Moise).

Numai din cuvintele lui Iacov reiese clar că promisiunea lui Dumnezeu făcută prin profetul Amos - că va "zidi din nou cortul lui David" - era legată de ceea ce El tocmai începea să facă atunci, și anume, vizitarea neamurilor, pentru a lua din mijlocul lor un popor pentru Numele Său. După ce a repetat ceea ce Simon Petru tocmai le spusese creștinilor din Ierusalim - că Dumnezeu îl alesese pe Petru ca instrument prin care, pentru prima dată, deschidea calea mântuirii pentru neamuri - Iacov a declarat în mod clar că vizitarea neamurilor de către Dumnezeu era în acord cu cuvintele profeților (în general) și ale lui Amos (în special). "Cortul" la care se face referire în Fapte 15:16 este, așadar, casa lui Dumnezeu deschisă tuturor, atât iudeilor, cât și neamurilor, care Îl caută pentru a se închina în adevăr.

Amos 9:11 spune: "În vremea aceea voi ridica din căderea lui cortul lui David, îi voi drege spărturile, îi voi ridica dărâmăturile şi-l voi zidi iarăşi cum era odinioară." Se pare că aici se face referire la o restaurare a națiunii evreiești la viața spirituală la sfârșitul vremurilor. Ar putea exista, de asemenea, în timpul acelor vremuri de sfârșit, sau în timpul domniei de 1.000 de ani a lui Hristos, un cort ca cel din timpul lui David. În timpul lui David, tabernacolul (sau cortul) adăpostea Chivotul Legământului și era un precursor al Templului pe care avea să-l construiască Solomon. Templul era o casă de închinare dreptunghiulară realizată cu un design elaborat. Prezența și funcționalitatea sa, cu preoți, era un semn al îndurării și al prezenței lui Dumnezeu. Atunci când Israel a renunțat să mai urmeze poruncile Vechiului Legământ, Templul a fost profanat și a trebuit, în cele din urmă, să fie reconstruit, așa cum este descris în cartea lui Ezra.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce era cortul lui David?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries