settings icon
share icon
Întrebare

Ce e convingerea de păcat?

Răspuns


Biblia ne spune că Duhul Sfânt va convinge lumea de păcat (Ioan 16.8). Ca să ne fie de folos să înțelegem ce este convingerea de păcat, putem privi la ce anume nu este. În primul rând, nu e pur și simplu o conștiință care simte vinovăție sau chiar rușine datorită păcatului. Astfel de sentimente sunt experimentate în mod natural de aproape toți oamenii. Dar aceasta nu este o reală convingere de păcat.

În al doilea rând, convingerea de păcat nu e un sentiment de neliniște sau o presimțire a pedepsei divine. Aceste sentimente sunt, de asemenea, experimentate în inima și în mintea păcătoșilor. Însă, din nou, adevărata convingere de păcat e ceva diferit.

În al treilea rând, convingerea de păcat nu e o simplă cunoaștere a binelui și a răului; nu e o aprobare a învățăturii Scripturii despre păcat. Mulți oameni citesc Biblia și sunt conștienți pe deplin că plata păcatului este moartea (Romani 6.23). E posibil să cunoască faptul că „niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere ... n-are parte de moștenire în Împărăția lui Cristos și a lui Dumnezeu” (Efeseni 5.5). Pot fi și de acord că „cei răi se întorc în Locuința morților: toate neamurile care uită pe Dumnezeu” (Psalmul 9.17). Totuși, cu toată cunoașterea lor, continuă să trăiască în păcat. Ei înțeleg consecințele, dar sunt deoparte de a fi convinși de păcatele lor.

Adevărul este că dacă nu experimentăm cu nimic mai mult decât remușcări în conștiință, neliniște la gândul judecății sau o conștientizare academică cu privire la iad, atunci nu am avut parte niciodată în mod real de convingerea de păcat. Așadar, ce este convingerea reală, cea despre care vorbește Biblia?

Cuvântul „a convinge” este o traducere a cuvântului din limba greacă elencho, însemnând „a convinge pe cineva de adevăr; a mustra; a acuza, a respinge, a ancheta împreună cu un martor”. Duhul Sfânt acționează ca un procuror care dă pe față răul, îi mustră pe făcătorii de rele și îi convinge pe oameni că au nevoie de un Mântuitor.

A fi convins înseamnă să simți reala urâciune a păcatului. Aceasta se întâmplă atunci când am văzut frumusețea lui Dumnezeu, curăția și sfințenia Lui și când recunoaștem că păcatul nu poate locui împreună cu El (Psalmul 5.4). Când Isaia a stat în picioare în prezența lui Dumnezeu, a fost imediat copleșit de păcătoșenia lui: „Vai de mine! Sunt pierdut, căci sunt un om cu buze necurate ... și am văzut cu ochii mei pe Împăratul, Domnul oștirilor!” (Isaia 6.5)

A fi convins înseamnă să experimentezi o groază totală față de păcat. Atitudinea noastră față de păcat devine cea a lui Iosif, care a fugit de ispită, strigând: „Cum aș putea să face eu un rău atât de mare și să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?” (Genesa 39.9)

Suntem convinși când devenim conștienți de cât de mult Îl dezonorează păcatul nostru pe Dumnezeu. Când David a fost convins de Duhul Sfânt, a strigat: „Împotriva Ta, numai împotriva Ta am păcătuit și am făcut ce este rău înaintea.” (Psalmul 51.4) David a văzut păcatul lui ca fiind în primul rând un afront adus unui Dumnezeu sfânt.

Suntem convinși când devenim foarte conștienți de mânia la care ne este expus sufletul (Romani 1.18, Romani 2.5). Când temnicerul din Filipi a căzut la picioarele apostolilor și a strigat: „Domnilor, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?” se afla sub convingere (Fapte 16.30). Era sigur că, fără salvator, ar fi murit.

Când Duhul Sfânt îi convinge pe oameni de păcatele lor, El reprezintă judecată dreaptă a lui Dumnezeu (Evrei 4.12). Nu există apel la acest verdict. Duhul Sfânt nu numai că îi convinge pe oameni de păcat, ci îi și aduce la pocăință (Faptele Apostolilor 17.30, Luca 13.5). Duhul Sfânt aduce la lumină relația noastră cu Dumnezeu. Puterea de convingere a Duhului Sfânt ne deschide ochii să ne vedem păcatul și ne deschide inima să primim harul Său (Efeseni 2.8).

Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru convingerea de păcat. Fără ea, nu ar putea fi mântuire. Nimeni cu e mântuit fără lucrarea Duhului Sfânt de convingere și de regenerare din inimă. Biblia ne învață că toți oamenii sunt prin natura lor răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu și ostili lui Isus Cristos. Ei sunt „morți în greșeli și în păcate” (Efeseni 2.1). Isus a spus: „Nimeni nu poate veni la Mine dacă nu-l atrage Tatăl, care M-a trimis.” (Ioan 6.44) Parte din acea „atragere” e și convingerea de păcat.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce e convingerea de păcat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries