settings icon
share icon
Întrebare

E Biblia un control al minții?

Răspuns


Unii oameni îi acuză pe creștini că folosesc Biblia ca pe o unealtă de control al minții. Singura cale de a întemeia o biserică și de a păstra membri, spun ei, e să folosești tactici de spălare a creierului, pentru a-i constrânge pe oameni să adopte un stil de viață și schimbări de atitudine. Acuzația nu are niciun temei, dar cei care nu cunosc puterea Duhului Sfânt au nevoie de o modalitate prin care să explice schimbările din viața oamenilor.

Deși este adevărat că cultele, dintre care multe pretind că sunt creștine, practică o formă de control al minții, creștinismul adevărat nu constrânge în niciun fel. Pastorii care Îl iubesc pe Domnul doresc să hrănească, să edifice și să își protejeze congregațiile (Ioan 21.15-19). Conducătorii bisericilor trebuie să slujească fără egoism și în umilință, fără niciun gând de câștig personal (1 Petru 5.2-3). Așadar nu, Biblia nu este un control al minții și nu susține controlul minții în sensul de spălare a creierului sau de programare psihologică.

Totuși, Biblia vorbește despre a-ți controla mintea. Pocăința implică o schimbare a minții. Creștinii sunt„ înnoiți în duhul minții [lor]” (Efeseni 4.23). Ei trebuie să aibă același gând, să evite certurile (Filipeni 2.2). Li s-a dat gândul lui Cristos (1 Corinteni 2.16). rezultatul e o atitudine nouă și un comportament nou – de fapt o creație cu totul nouă (2 Corinteni 5.17). Schimbarea nu se datorează unui plan de devotament al unui guru sau unui mediu atent controlat; schimbarea e interioară, spirituală și reală. Ea se datorează lucrării Duhului Sfânt, nu agentului uman (Tit 3.5).

Omul are o natură păcătoasă moștenită de la Adam (Romani 5.12). Această natură păcătoasă are control asupra persoanei și face ca diferite păcat să se manifeste în viața ei (Galateni 5.17-21, Efeseni 5.17-19). Controlat de acea natură păcătoasă, omul nu poate în niciun fel să-L cunoască pe Dumnezeu și să-I fie plăcut Lui. În realitate el este un dușman al lui Dumnezeu (Romani 5.10, 8.5-7). Biblia spune că păcătosul, controlat de natura lui păcătoasă, are nevoie de o natură nouă și de eliberare de sub puterea păcatului. Omul care Îl acceptă pe Isus Cristos ca Salvator personal primește acea natură nouă (2 Petru 1.4) și e locuit de de Duhul Sfânt, care Îi dă credinciosului puterea de a spune „nu” păcatului și „da” neprihănirii lui Dumnezeu (Galateni 5.16, Romani 6.12-23). Cel care crede în Cristos a fost eliberat (Ioan 8.32). El nu e obligat să mai asculte de ceea ce îi dictează natura păcătoasă, fiindcă are libertatea în Cristos de a face ceea ce vrea Dumnezeu și de a-L glorifica în viața lui.

Biblia nu e un control al minții. În schimb, Biblia ne oferă o alternativă la viața controlată de păcat. Biblia ne arată cum să fim controlați de Duhul Sfânt. Da, credinciosul va avea parte de o schimbare a minții, atunci când respinge minciunile pe care le-a crezut odată și îmbrățișează adevărul în Cristos. Credinciosul umplut cu Duhul Sfânt va duce o viață de aventură cu Dumnezeu – o viață liberă pentru a-L sluji pe Dumnezeu cu entuziasm, împlinire veșnică și nădejde.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E Biblia un control al minții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries