Întrebare
Cum pot controla impulsurile păcătoase?
Răspuns
Controlul impulsurilor nu este niciodată ușor. Cu toții ne luptăm cu învingerea impulsurilor păcătoase. Iacov spune: "Ci fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuși și momit." (Iacov 1:14) O parte din condiția umană este să simtă impulsuri, iar o parte din viața creștină este să le controleze.
Controlul impulsurilor a fost o luptă pentru noi încă de la cădere. Eva a văzut că fructul era "de dorit" (Geneza 3:6) și a ales să îl ia în loc să își controleze impulsul. Astăzi, încă ne luptăm. Adesea, impulsurile par atât de puternice, încât înving toate scrupulele, angajamentele și bunul simț. Simțim că a ceda este singura noastră opțiune. Avem impulsuri de a face achiziții frivole, de a mânca în exces, de a face sex ilicit și de a face multe alte lucruri pe care știm că nu ar trebui să le facem.
Se pare că Samson a avut destule probleme cu controlul impulsurilor. El este ilustrarea perfectă a proverbului: "Omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată și fără ziduri." (Proverbele 25:28) Samson a văzut o filisteancă cu care dorea să se căsătorească și s-a căsătorit cu ea, în ciuda obiecțiilor părinților săi (Judecători 14:1-2); căsătoria a durat o săptămână. A găsit miere și a mâncat-o, chiar dacă, în acest proces, a trebuit să încalce un jurământ și să se pângărească ceremonial (Judecători 14:8-9). Și, desigur, nu i-a putut spune niciodată "nu" Dalilei (Judecătorii 16). În mod ironic, Samson este cel mai bine cunoscut pentru marea sa forță fizică. După cum putem observa, carnea nu este un aliat în lupta împotriva cărnii. Este o luptă spirituală care trebuie câștigată spiritual.
2 Corinteni 5:17 spune: "Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi!" Credincioși fiind, suntem înnoiți. Nu mai suntem legați de natura noastră păcătoasă (Romani 6:17-18), ci suntem în procesul de sfințire. Venirea noului necesită de obicei timp și disciplină. Chiar și credincioșii maturi se luptă cu controlul impulsurilor (Romani 7:18-25), dar Biblia oferă o speranță amplă că putem învinge.
Lăudat să fie Domnul, Duhul Sfânt produce stăpânire de sine în cei supuși Lui (Galateni 5:23)! Ne-a fost dat duhul de autodisciplină (2 Timotei 1:7). 1 Petru 1:13 și 15 ne îndeamnă: "Încingeți-vă coapsele minții voastre, fiți treji și puneți-vă toată nădejdea în harul care vă va fi adus la arătarea lui Isus Hristos. ... Ci, după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiți și voi sfinți în toată purtarea voastră." Stăpânirea noastră de sine nu este un simplu exercițiu de voință; trebuie să ne bazăm pe harul lui Isus. Știind că am fost chemați de Dumnezeu, ne străduim să ne controlăm impulsurile pornind de la temelia dragostei pentru Dumnezeu.
De asemenea, lucrăm de la o bază de adevăr. Atunci când cunoaștem adevărul, putem respinge mai ușor impulsurile care încearcă să ne conducă la falsitate (Ioan 8:32). Deoarece avem gândul lui Hristos (1 Corinteni 2:16), atunci când un impuls păcătos vine în mintea noastră, putem recunoaște că nu este de la El și îl putem respinge direct. Impulsul vine de la natura păcătoasă, față de care nu mai suntem robi (vezi Romani 6). Putem acționa în conformitate cu 2 Corinteni 10:5 și să ne facem gândurile captive. Când cunoaștem adevărul - că am fost declarați sfinți (Romani 5:1-2), că avem gândul lui Hristos și că avem puterea Duhului Sfânt - suntem mai capabili să ne cercetăm gândurile și să ne alegem acțiunile.
Biblia ne numește "biruitori" prin credință (1 Ioan 5:4). Nu suntem la mila impulsurilor noastre. Le putem controla prin puterea lui Dumnezeu în noi (Efeseni 3:20). Pe măsură ce învățăm să spunem "nu" impulsurilor noastre păcătoase, putem experimenta durere și un sentiment de privare, însă avem încredere în promisiunea din Evrei 12:11 că vom culege în cele din urmă o "roadă dătătoare de pace a neprihănirii".
În lupta pentru controlul impulsurilor, mulți oameni beneficiază de parteneri de responsabilizare sau consilieri. Uneori, controlul impulsurilor este mai dificil din cauza anxietății subiacente sau a unui anumit tip de anomalie cerebrală. Depășirea unui impuls implică atât cunoașterea adevărului lui Dumnezeu, cât și utilizarea instrumentelor funcționale de modificare a comportamentului. Indiferent de metodele exacte pe care le folosim pentru a ne controla impulsurile, spunem împreună cu Pavel: "Alerg spre țintă, pentru premiul chemării cerești a lui Dumnezeu, în Hristos Isus." (Filipeni 3:14)
English
Cum pot controla impulsurile păcătoase?