settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să ai o conștiință însemnată cu fierul roșu?

Răspuns


Biblia vorbește despre conștiința însemnată cu ferul roșu în 1 Timotei 4.2. Conștiința e conștientizarea morală pe care o avem fiecare în noi din partea lui Dumnezeu (Romani 2.15). Dacă conștiința e „însemnată cu fierul roșu" – literalmente „cauterizată" – atunci a fost făcută să devină insensibilă. O astfel de conștiință nu funcționează corect; e ca și când „cicatricile spirituale" au atenuat simțul de bine și rău. Așa cum pielea unui animal însemnat cu fierul nu mai simte ulterior durerea, la fel, inima omului care are o conștiință însemnată cu fierul roșu e desensibilizată față de remușcările morale.

În 1 Timotei 4.1-2, Pavel îi identifică pe cei care au o astfel de conștiință: „Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor." În acest pasaj, aflăm trei lucruri despre învățătorii falși care îi duc pe alții în apostazie: 1) sunt purtători de cuvânt ai duhurilor rele, fiindcă răspândesc „învățăturile dracilor"; 2) sunt mincinoși ipocriți, fiindcă poartă o mască de sfințenie, dar sunt plini de falsitate; și 3) sunt lipsiți de scrupule, fiindcă conștiința le-a fost cauterizată. Asta explică foarte multe lucruri. Cum pot învățătorii falși să mintă fără rușine și să răspândească înșelăciunea fără nicio remușcare? Pentru că au conștiința însemnată cu fierul roșu. Ei nu mai au simțământul că minciuna e un lucru rău.

Anterior în epistolă, Pavel vorbește despre „cugetul bun", în opoziție cu conștiința însemnată cu fierul roșu. „Înaintarea lucrului lui Dumnezeu", spune el, vine prin credință, și dragostea „vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun și dintr-o credință neprefăcută" (1 Timotei 1.4-5). O conștiință bună are capacitatea să deosebească binele de rău și e lipsită de vinovăție. Un om cu conștiință bună își menține integritatea. Se bucură de părtășia cu cei care „[umblă] în lumină, după cum El Însuși [Isus] este în lumină" (1 Ioan 1.7). Minciunile Diavolului sunt anatema pentru cel care are o conștiință bună. În loc să urmeze minciunile apostaților, va „[lupta] lupta cea bună și [va păstra] credința și un cuget curat" (1 Timotei 1.18-19).

Proverbele 6.27 pune o întrebare retorică, care să ilustreze consecințele curviei: „Poate cineva să ia foc în sân fără să i se aprindă hainele?" Dacă ar fi să parafrazăm întrebarea, ca să aibă legătură cu învățătura falsă: „Poate un apostat să răspândească minciuni arzătoare fără ca conștiința Lui să devină însemnată cu fierul roșu?"

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să ai o conștiință însemnată cu fierul roșu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries