settings icon
share icon
Întrebare

De ce e importantă consilierea premaritală?

Răspuns


Consilierea premaritală de obicei cade în responsabilitatea pastorului sau a conducătorului unei congregații locale, deși poate fi realizată și de către un membru din departamentul de îngrijire pastorală sau un alt consilier creștin. Unii pastori nu se vor angaja să efectueze o ceremonie de căsătorie dacă cuplul logodit nu participă la o serie de sesiuni de consiliere. Pastorii sunt conștienți de binecuvântările și provocările căsniciei și vor să îi ajute pe cei care se unesc în căsătorie să aibă una de succes. Ei consideră consilierea premaritală ca fiind o parte importantă în a ajuta cuplurile să intre în legământul căsătoriei cu ochii deschiși și bine echipați să clădească și să mențină o unire strânsă.

În instrucțiunile pastorale adresate lui Tit, apostolul Pavel îi spune să-i echipeze pe alții, care la rândul lor vor învăța generația mai tânără (Tit 2.1-6). Aceasta este consilierea care are în centrul ei învățătura adevărului, standardelor și absoluturilor biblice în relația cu ceilalți oameni. Lucrul acesta e important mai ales în situația premaritală. Nu putem folosi ceea ce nu cunoaștem, și vârsta adultă nu garantează maturitatea. Cuplul care intenționează să formeze o uniune trebuie instruit în punctul de vedere al lui Dumnezeu privitor la căsătorie.

Consilierea premaritală bazată pe principii biblice evidențiază rolul soțului și al soției, în relaționarea lor unul cu celălalt și cu viitorii copii (Efeseni 5.22-6.4, Coloseni 3.18-21). Consilierea premaritală este un mijloc excelent de a clarifica concepțiile greșite despre căsătorie, de a stabili scopuri și de a face deosebirea între standardele lui Dumnezeu și cele ale lumii. E extrem de important ca pastorul, prezbiterul sau consilierul care face consilierea premaritală să aibă o doctrină solidă, să fie consolidat în propria lui căsnicie și în relațiile de familie (1 Timotei 3.4-5, Tit 1.7) și să trăiască în ascultare de Cuvântul lui Dumnezeu. Un astfel de consilier e echipat să prezinte punctul de vedere al lui Dumnezeu clar și fără ambiguitate.

Consilierea premaritală e, de asemenea, cadrul excelent în care să fie discutate chestiuni la care cuplul poate că nu s-a gândit, de exemplu cum intenționează să-și administreze finanțele, cum își pot împărți sarcinile gospodărești, cum plănuiesc să organizeze concediile, cum să-și disciplineze copiii și altele de acest fel. Consilierul poate îndruma, de asemenea, cuplul în a identifica ceea ce au văzut în căsnicia părinților lor și ce anume vor să imite în căsnicia lor și ce nu.

Consilierea premaritală biblică solidă poate face foarte serios diferența între un cuplu care știe cum să își abordeze problemele cu succes și un cuplu care în luptele lor nu au ca îndrumători decât conceptele umane și standardele lumești. O viitoare mireasă și un viitor mire trebuie să se angajeze să participe la consilierea premaritală, în efortul de a își modela căsătoria după ordinea lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce e importantă consilierea premaritală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries