settings icon
share icon
Întrebare

Ce este confucianismul?

Răspuns


Confucianismul, o religie a umanismului optimist, a avut un impact monumental asupra vieții, structurii sociale și filosofiei politice în China. Religia își are originile într-o singură persoană, Confucius, născut cu 500 de ani înainte de Cristos. Confucianismul are de-a face în primul rând cu ținuta morală și viețuirea etică și e adesea catalogat ca sistem etic, nu religie. Accentul lui e pus pe lucrurile pământești, nu cerești. Învățăturile confucianismului au în centru:

1. Închinarea adusă strămoșilor — venerarea strămoșilor decedați, ale căror spirite se crede că controlează soarta urmașilor.

2. Pietatea filială — devotament, ascultare și reverență manifestate de către cei tineri față de membrii mai în vârstă ai familiei.

Principiile de bază ale confucianismului sunt:
1. Jen — regula de aur
2. Chun-tai — omul virtuos și manierat
3. Cheng-ming — îndeplinirea adecvată a rolurilor sociale
4. Te — puterea virtuții
5. Li — standardele de conduită ideale
6. Wen — artele pașnice (muzica, poezia etc.)

Sistemul etic al confucianismului e lăudabil pentru că virtutea este întotdeauna un lucru de dorit atât la nivel de individ, cât și de societate. Însă filosofia etică pe care a promovat-o Confucius a fost una bazată pe propriile eforturi, eliminând nevoia de Dumnezeu. Confucius a adus învățătura că omul e capabil să facă tot ceea ce e necesar să-și îmbunătățească viața și cultura din care face parte bazându-se pe virtutea găsită în el pentru îndeplinirea acestui lucru. Creștinismul biblic însă ne învață exact opusul. Nu numai că omului îi lipsește capacitatea de a-și îmbunătăți comportamentul, ci în niciun fel nu e în stare să-I fie plăcut lui Dumnezeu prin sine însuși sau să obțină viața veșnică în cer.

Biblia ne învață că omul e în natura lui păcătos prin naștere (Ieremia 17.9) și e incapabil să facă suficiente fapte bune încât să-l facă să fie acceptat în fața Dumnezeului sfânt și desăvârșit de drept. „Căci nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui prin faptele Legii." (Romani 3.20) Simplu spus, omul are nevoie disperată ca un Salvator să facă acest lucru pentru el. Dumnezeu ne-a dat acest Salvator în Persoana Fiului Său, Isus Cristos, care a murit pe cruce ca să plătească pedeapsa pentru păcatele noastre și să ne facă să putem fi acceptați în fața lui Dumnezeu. El a dat în schimb viața Lui perfectă pentru viața noastră păcătoasă: „Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El." (2 Corinteni 5.21)

Confucianismul, ca toate religiile false, pune la temelie faptele și capacitățile omului. Numai creștinismul recunoaște că „toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu" (Romani 3.23) și urmașii lui se bazează numai pe Isus Cristos, a cărui jertfă pe cruce dă mântuire tuturor celor care cred în El și își pun încrederea nu în ei înșiși, ci numai în El.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este confucianismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries