settings icon
share icon
Întrebare

Cum trebuie tratat conflictul în biserică?

Răspuns


Sunt multe domenii în cadrul unei biserici în care se pot ivi conflicte. Totuși, majoritatea dintre acestea tind să se încadreze în una dintre trei categorii: conflict datorat păcatului evident între credincioși. Bineînțeles că multe chestiuni pot depăși o singură categorie și pot implica două sau mai multe dintre aceste categorii.

Credincioșii care păcătuiesc în mod deschis provoacă un conflict în biserică, așa cum se vede în 1 Corinteni 5. Biserica ce nu tratează păcatul dintre membrii ei va deschide ușa pentru mai multe probleme. Biserica nu este chemată să-i judece pe cei necredincioși, dar este chemată să-i confrunte și să-i restaureze pe credincioșii care nu se pocăiesc de păcate cum sunt acelea pomenite în 1 Corinteni 5.11: „... vreunul care, măcar că își zice «frate», totuși este curvar sau lacom de bani sau închinător la idoli sau defăimător sau bețiv sau hrăpăreț." Astfel de indivizi nu trebuie acceptați de biserică până când nu sunt dispuși să se pocăiască. Matei 18.15-17 ne oferă o procedură concisă pentru confruntarea și reabilitarea credinciosului. Confruntarea trebuie făcută cu grijă, cu blândețe și cu scopul reabilitării (Galateni 6.1). Bisericile care îi disciplinează cu dragoste pe cei care păcătuiesc vor reduce mare parte din conflictul din biserică.

Uneori, credincioșii pot să nu fie mulțumiți cu acțiunile sau politicile conducătorilor bisericii. Acest lucru e ilustrat de un incident timpuriu din istoria Bisericii (Fapte 6.1-7). Un grup de oameni din Biserica din Ierusalim s-au plâns apostolilor că unora nu li se poartă de grijă așa cum ar trebui. Situația a fost remediată și Biserica a crescut (Fapte 6.7). Biserica Primară a folosit un conflict ca oportunitate de a îmbunătăți lucrarea. Totuși, atunci când bisericile nu au un proces clar pentru a aborda preocupările, oamenii tind să-și creeze propriile lor platforme. Diverse persoane pot începe să sondeze opiniile altora din biserică, implicându-se în bârfe sau chiar formând un bloc de „persoane preocupate". Cei din conducere pot ajuta ca astfel de probleme să fie evitate, fiind păstori altruiști, iubitori. Liderii trebuie să fie slujitori și exemple, în loc de stăpâni (1 Petru 5.1-3). Membrii frustrați ai bisericilor trebuie să-i respecte pe conducători (Evrei 13.7,17), să fie înceți la a-i acuza (1 Timotei 5.19) și să le spună adevărul în dragoste, nu să le spună altora despre ei (Efeseni 4.15). În cazurile în care se pare că un lider nu răspunde la o preocupare, trebuie urmat modelul arătat în Matei 18.15-17, ca să fie garantat că nu există confuzie vizavi de unde se află fiecare.

Biblia avertizează că oamenii dintr-o biserică pot avea conflicte unii cu ceilalți. Unele conflicte provin din mândrie și egoism (Iacov 4.1-10). Unele conflicte se nasc datorită unor ofense care nu au fost iertate (Matei 18.15-35). Dumnezeu ne-a spus să urmărim cu stăruință pacea (Romani 12.8, Coloseni 3.12-15). Este responsabilitatea fiecărui credincios să caute să rezolve conflictul. Câțiva pași de bază înspre rezolvare îi includ pe următorii:

1. Dezvoltă atitudinea potrivită a inimii – fii blând (Galateni 6.1); umil (Iacov 4.10); iertător (Efeseni 4.31, 32) și răbdător (Iacov 1.19, 20).

2. Evaluează care este partea ta în conflict – Matei 7.1-5 (e necesar să îndepărtezi bârna din ochii tăi înainte să-i ajuți pe alții).

3. Du-te la individ anume (nu la alții) ca să dai glas preocupării tale – Matei 18.15. Acest lucru trebuie făcut cu dragoste (Efeseni 4.15), nu pur și simplu pentru a te plânge sau a da frâu liber emoțiilor. Acuzarea unei persoane tinde să încurajeze defensiva. De aceea, adresează-te problemei, în loc să ataci persoana. Acest lucru îi oferă celuilalt ocazia de a clarifica situația sau de a căuta iertare pentru ofensa adusă.

4. Dacă prima încercare de rezolvare nu obține rezultatele necesare, continuă cu o altă persoană care poate ajuta cu medierea (Matei 18.16). Amintește-ți că scopul tău nu este să câștigi o dispută, ci să-l câștigi pe fratele tău în credință pentru împăcare. Așadar, alege pe cineva care te poate ajuta să rezolvi conflictul.

Conflictul este gestionat cel mai bine atunci când indivizii se concentrează în rugăciune și cu umilință asupra iubirii celorlalți, cu intenția de a restaura relațiile. Majoritatea conflictelor din interiorul unei biserici ar trebui să poată fi gestionate, dacă sunt urmate principiile biblice de mai sus. Totuși, uneori poate fi de folos sfatul din exterior. Îți recomandăm să folosești resurse precum PeaceMaker Ministries (www.hispeace.org).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum trebuie tratat conflictul în biserică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries