settings icon
share icon
Întrebare

Care e modul biblic de a conduce un copil la Cristos?

Răspuns


Sunt trei elemente de bază implicate în conducerea unui copil la o relație mântuitoare cu Cristos: rugăciunea, exemplul și învățarea potrivită vârstei. Conducem un copil la Cristos prin aplicarea perseverentă a celor trei elemente încă dinainte de nașterea copilului.

Importanța rugăciunii în procesul de evanghelizare al copiilor nu poate fi supraevaluată. Încă din momentul conceperii, părinții trebuie să caute înțelepciunea lui Dumnezeu în dreptul lor și îndurarea Lui pentru copilul care urmează să se nască. Dumnezeu a promis să dea înțelepciune cu mână largă tuturor celor care I-o cer (Iacov 1.5), și înțelepciunea Lui în toate aspectele creșterii copilului e esențială, însă niciunde nu e mai importantă decât în chestiunile spirituale. Efeseni 2.8-9 ne spune că mântuirea este prin har, prin darul credinței, așadar rugăciunile pe care le rostim pentru mântuirea copiilor noștri trebuie să fie centrate pe a căuta acest dar al credinței pentru ei. Trebuie să ne rugăm ca Duhul Sfânt să-i atragă pe copiii noștri la Dumnezeu din primele lor zile și să-i susțină pe parcursul vieții de credință și de slujire a lui Dumnezeu, până când vor ajunge în siguranță în cer, pentru toată veșnicia (Efeseni 1.13-14). Trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ne atragă la Sine și să devină o realitate în viața noastră, ca să putem fi modele bune pentru copiii noștri.

Exemplul nostru ca copii ai lui Dumnezeu oferă cel mai bun model vizual al relației cu Cristos pe care ne dorim ca copiii noștri să o aibă. Când copiii noștri ne văd pe genunchi în fiecare zi, percep că rugăciunea e o parte regulată din viață. Când ne văd că citim Scriptura neîncetat, studiind, hrănindu-ne și meditând în Cuvântul lui Dumnezeu, își dau seama de importanța Bibliei fără să trebuiască să spunem un cuvânt. Când percep că noi nu doar știm Cuvântul lui Dumnezeu, ci ne dăm silințele să-L trăim în mod practic în fiecare zi, ajung să înțeleagă puterea Cuvântului într-o viață trăită în lumina lui. În schimb, dacă un copil vede că mama sau tatăl au o mască de duminica diferită drastic de persoana pe care o văd în fiecare zi, vor observa repede ipocrizia. Mulți copii au respins biserica și creștinismul datorită modelelor ipocrite. Asta nu înseamnă că Dumnezeu nu poate trece dincolo de greșelile și eșecurile noastre, dar trebuie să fim gata să le mărturisim lui Dumnezeu, să recunoaștem falimentele în fața copiilor și să ne dăm toate silințele să trăim ceea ce credem.

Mai mult, în conducerea copilului la Cristos, o importanță crucială o are instruirea lui în chestiuni spirituale potrivit cu vârsta. Există un număr imens de cărți și resurse pentru copii cum sunt Bibliile pentru copii, cărțile pentru copii cu povestiri din Biblie și muzică pentru toate categoriile de vârstă, pentru citire, cântare și memorare. Și o parte importantă în instruirea spirituală e și legarea fiecărui aspect din viața copilului de adevărul spiritual. De fiecare dată când copilul vede o floare sau un apus de soare sau o pasăre, e o ocazie bine nimerită pentru părinte să facă legătura cu frumusețea și măreția puterii creatoare a lui Dumnezeu (Psalmul 19.1-6). Ori de câte ori copiii noștri se simt în siguranță în dragostea noastră, avem ocazia să le prezentăm cu cât mai mare e dragostea Tatălui ceresc. Când sunt răniți de alți oameni, le putem explica realitatea păcatului și singurul remediu pentru el – Domnul Isus Cristos și jertfa Lui pe cruce pentru noi.

În cele din urmă, uneori se acordă o importanță exagerată faptului de a-l face pe copil să „spună rugăciunea” sau să „meargă la altar” ca dovadă a deciziei lui de a se încrede în Cristos ca Mântuitor al lui. Cu toate că aceste momente pot fi de valoare în întipărirea în mintea copilului a momentului și a felului în care a venit la Cristos, mântuirea e lucrarea Duhului în inimă. Mântuirea adevărată are ca rezultat o viață de continuă ucenicie, și și acest lucru trebuie să le fie transmis.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e modul biblic de a conduce un copil la Cristos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries