settings icon
share icon
Întrebare

Există condiții pentru a fi ascultată rugăciunea?

Răspuns


Unora le-ar plăcea ca rugăciunea să nu fie însoțită de condiții. Dar adevărul biblic e că rugăciunea are condiții. E adevărat că Isus a spus: „Tot ce veți cere cu credință, prin rugăciune, veți primi.” (Matei 21.22) Dar chiar și în această afirmație, avem o condiție pentru rugăciune: credința. Cercetând Biblia, descoperim că mai sunt și alte condiții pentru rugăciune.

Iată zece instrucțiuni biblice privitoare la rugăciune care implică condiții pentru rugăciune:

1) Roagă-te lui Dumnezeu Tatăl (vezi Matei 6.9). Această condiție pentru rugăciune poate părea evidentă, dar e importantă. Nu ne rugăm la dumnezei falși, la noi înșine, la îngeri, la Buddha sau la fecioara Maria. Ne rugăm Dumnezeului Bibliei, care S-a revelat în Persoana lui Isus Cristos, al cărui Duh Sfânt locuiește în noi. Faptul că venim la El ca la „Tatăl” nostru înseamnă că suntem în primul rând copiii Lui – făcuți să fim astfel prin credința în Cristos (vezi Ioan 1.12).

2) Roagă-te pentru lucruri bune (vezi Matei 7.11). Nu înțelegem sau nu recunoaștem întotdeauna ce este bun, dar Dumnezeu știe și e gata să le dea copiilor Lui ceea ce e mai bun pentru ei. Pavel s-a rugat de trei ori să fie scăpat de un lucru supărător, și de fiecare dată Dumnezeu a spus: „Nu.” De ce ar refuza un Dumnezeu iubitor să-l vindece pe Pavel? Pentru că Dumnezeu avea ceva mai bun pregătit pentru el, și anume o viață trăită prin har. Pavel a încetat să se roage pentru scăpare și a început să se bucure în slăbiciunile lui (2 Corinteni 12.7-10).

3) Roagă-te pentru lucruri de care ai nevoie (Filipeni 4.19). A face prioritate din Împărăția lui Dumnezeu este una dintre condițiile rugăciunii (Matei 6.33). Promisiunea este că Dumnezeu va purta de grijă de toate nevoile noastre, nu de toate dorințele noastre. Este o diferență.

4) Roagă-te dintr-o inimă curată (vezi Iacov 5.16). Biblia vorbește despre a avea o conștiință curată ca fiind o condiție pentru o rugăciune ascultată (Evrei 10.22). E important să ne asigurăm că ne mărturisim Domnului păcatele. „Dacă aș fi cugetat lucruri nelegiuite în inima mea, nu m-ar fi ascultat Domnul.” (Psalmul 66.18)

5) Roagă-te dintr-o inimă mulțumitoare (vezi Filipeni 4.6). Parte din rugăciune e atitudinea de mulțumire.

6) Roagă-te potrivit cu voia lui Dumnezeu (vezi 1 Ioan 5.14). O condiție importantă pentru rugăciune este să fie rostită în cadrul voii lui Dumnezeu. Isus S-a rugat tot timpul în acest fel, chiar în Grădina Ghetsimani: „Facă-se nu voia Mea, ci a Ta.” (Luca 22.42). Ne putem ruga tot ceea ce dorim, cu mare sinceritate și credință, pentru XYZ, dar, dacă voia lui Dumnezeu e ABC, ne rugăm nepotrivit.

7) Roagă-te în autoritatea lui Isus Cristos (vezi Ioan 16.24). Isus e motivul pentru care ne putem apropia de tronul harului (Evrei 10.19-22) și El este Mijlocitorul nostru (1 Timotei 2.5). O condiție pentru rugăciune este să ne rugăm în Numele Lui.

8) Roagă-te stăruitor (vezi Luca 18.1). De fapt, roagă-te neîncetat (1 Tesaloniceni 5.17). Una dintre condițiile unei rugăciuni eficiente este să nu renunțăm.

9) Roagă-te lipsit de egoism (vezi Iacov 4.3). Motivele noastre sunt importante.

10) Roagă-te cu credință (vezi Iacov 1.6). Fără credință e imposibil să-I fim plăcuți lui Dumnezeu (Evrei 11.6), care numai El poate face imposibilul (Luca 1.37). Fără credință, de ce să te rogi?

Rugăciunea lui Iosua ca soarele să se oprească, pe cât de îndrăzneață a fost ca cerere, a îndeplinit toate aceste condiții ale rugăciunii (Iosua 10.12-14). Rugăciunea lui Ilie ca ploaia să fie oprită – și rugăciunea lui de mai târziu ca ploaia să cadă – au îndeplinit toate aceste condiții (Iacov 5.17-18). Rugăciunea lui Isus când stătea în fața mormântului lui Lazăr a împlinit toate aceste condiții (Ioan 11.41). Toți aceștia s-au rugat lui Dumnezeu, potrivit cu voia Lui, pentru lucruri bune și necesare, cu credință.

Exemplele cu Iosua, Ilie și Isus ne învață că, atunci când rugăciunile noastre se aliniază cu voia suverană a lui Dumnezeu, se vor întâmpla lucruri minunate. Nu trebuie să ne lăsăm descumpăniți de munți, fiindcă aceștia pot fi mutați (Marcu 11.23). Bătălia noastră constă din a ne alinia rugăciunile la voia lui Dumnezeu, și ca dorințele noastre să se potrivească cu ale Lui. Scopul este congruența între voia lui Dumnezeu și voia noastră. Vrem exact ceea ce vrea El; nimic mai mult, nimic mai puțin. Și nu vrem nimic ce El nu dorește.

Rugăciunea evlavioasă, eficientă are condiții, și Dumnezeu ne invită să ne rugăm. Când putem să ne rugăm lucruri mari? Când credem că Dumnezeu vrea lucruri mari. Când ne putem ruga cu îndrăzneală? Când credem că Dumnezeu vrea ceva îndrăzneț. Când trebuie să ne rugăm? Tot timpul.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există condiții pentru a fi ascultată rugăciunea?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries