settings icon
share icon
Întrebare

Ce reprezintă cocoșul în creștinism?

Răspuns


Creștinismul are multe simboluri asociate cu el, inclusiv peștele, porumbelul, mielul și, desigur, crucea. Un simbol străvechi, care se găsește în vârful multor clopotnițe de biserici din Europa, este cocoșul. Diferite biserici dau diverse explicații pentru includerea cocoșului ca simbol al creștinismului.

În catacombele romane și pe mormintele sau sarcofagele creștinilor din alte locuri se găsesc reprezentări ale cocoșilor. Giruete cu cocoși se găsesc pe biserici vechi din Germania, Scoția, Norvegia, Olanda și alte țări.

Cocoșii din arta catolică sunt aproape întotdeauna asociați cu Petru, pe baza relatărilor evanghelice despre negarea lui Hristos de către Petru și restaurarea sa ulterioară. Înainte de a fi arestat, Isus a prezis că Petru se va lepăda de El de trei ori înainte ca cocoșul să cânte de două ori în dimineața următoare. La cântatul cocoșului, Petru și-a amintit cuvintele lui Isus și "a ieșit afară și a plâns cu amar" (Matei 26:75). Cocoșul reprezintă lepădarea lui Petru față de Hristos și reprezintă, de asemenea, remușcarea și pocăința lui la auzul cântatului cocoșului. Cocoșul, ca simbol, devine un îndemn la pocăință.

În multe culturi, obiceiul cocoșului de a cânta în zorii fiecărei noi dimineți a făcut din el un simbol al victoriei luminii creștinismului asupra întunericului și al triumfului vieții asupra morții. Astfel, unele biserici folosesc cocoșul ca simbol al învierii. Alte biserici văd în anunțarea de către cocoș a unei noi zile un simbol al responsabilității Bisericii de a proclama noua eră a harului și a iertării lui Dumnezeu pentru o lume întunecată.

Unii văd cocoșul ca pe un simbol al lui Hristos Însuși, Cel a cărui venire a adus adevărata lumină a lumii și în a cărui înviere ne punem speranța. Cocoșul este cel care anunță dimineața, iar Hristos este cel care a anunțat sfârșitul întunericului spiritual și al disperării.

În Evul Mediu, cocoșul a devenit o imagine creștină populară pe giruete. Cântecul său a făcut din el o emblemă a atitudinii de veghe a creștinului și a pregătirii pentru revenirea iminentă a lui Hristos, învierea morților și judecata finală a omenirii (Marcu 13:32, 35-36). Ca și cocoșul, așteptăm zorii zilei.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce reprezintă cocoșul în creștinism?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries