settings icon
share icon
Întrebare

Ce este o clauză de excepție?

Răspuns


„Clauza de excepție” este afirmația lui Isus din Matei 5.32 și 19.9: „în afară de pricină de curvie”. Ea oferă o „excepție” pentru recăsătorire după ce un divorț a fost considerat preacurvie. În Matei 5.32 citim: „Dar Eu vă spun că oricine își va lăsa nevasta, în afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; și cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurvește.” În mod similar, în Matei 19.9 citim: „Eu însă vă spun că oricine își lasă nevasta, afară de pricină de curvie, și ia pe alta de nevastă preacurvește și cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurveşte.” Așadar ce este mai exact „pricina de curvie” și de ce e o excepție de la afirmația lui Isus că recăsătorirea după divorț este preacurvie?

Înțelesul textului din Matei 5.32 și 19.9 este clar. Dacă o persoană divorțează și se recăsătorește, se consideră preacurvie, dacă clauza de excepție nu e în vigoare. Sintagma „pricină de curvie” e o traducere a cuvântului grecesc porneia, cuvântul din care obținem cuvântul din zilele noastre „pornografie”. Înțelesul de bază al cuvântului porneia este „perversiune sexuală”. În literatura greacă din perioada Noului Testament, porneia era folosit cu referire la preacurvie, curvie, prostituție, incest și idolatrie. E folosit de 25 de ori în Noul Testament, cel mai adesea cu traducerea „curvie”.

Înțelesul cuvântului porneia în Noul Testament pare să fie conceptul general de perversiune sexuală. Sunt folosite alte cuvinte grecești pentru a face referire la forme specifice de perversiune sexuală, cum este preacurvia. Având acest înțeles în minte, potrivit clauzei de excepție, orice luare parte la perversiune sexuală/infidelitate conjugală este o excepție de la afirmația lui Isus că recăsătorirea după divorț este preacurvie. Dacă unul dintre soți preacurvește sau înfăptuiește orice act de perversiune sexuală, și are loc ca rezultat divorțul, partenerul de căsnicie „inocent” e liber să se recăsătorească, fără ca acest lucru să fie considerat preacurvie.

Totuși, te rog să înțelegi că această clauză de excepție nu e o poruncă pentru divorț și/sau recăsătorire. Isus nu spune că dacă are loc o infidelitate maritală, un cuplu trebuie să divorțeze. El nu spune că dacă are loc un divorț din cauza infidelității maritale, partenerul de căsnicie inocent trebuie să se recăsătorească. Cel mult Isus dă permisiunea pentru ca divorțul și recăsătorirea să aibă loc. Sub nicio formă Isus nu declară că divorțul și recăsătorirea sunt cea mai bună sau singura opțiune. Pocăința, iertarea, consilierea și restaurarea sunt ceea ce dorește Dumnezeu pentru căsătoriile afectate de infidelitate. Dumnezeu poate și va vindeca orice căsnicie în care ambii soți Îi sunt dedicați Lui și gata să urmeze Cuvântul Lui.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este o clauză de excepție?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries