settings icon
share icon
Întrebare

Cine va merge în iad?

Răspuns


Iadul a devenit un subiect controversat în ultimii ani, chiar și printre creștini. Totuși, controversa este cu totul de proveniență umană. Respingerea realității iadului pornește din incapacitatea umană de a împăca dragostea lui Dumnezeu cu pedeapsa veșnică sau dintr-o respingere directă a Cuvântului lui Dumnezeu. Chiar și unii dintre cei care se declară creștini au ajuns la concluzii nebiblice. Unii au încercat să redefinească iadul, să creeze o stare intermediară care nu se găsește în Scriptură sau să-l nege cu totul. Făcând aceasta, ignoră avertizarea lui Isus din Apocalipsa 22.19: „Dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărții acestei prorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vieții și din cetatea sfântă, scrise în cartea aceasta.”

Iadul e menționat de 167 de ori în Biblie, și uneori e numit Gheena, Hades, groapă, Adânc sau pedeapsa veșnică (Proverbele 7.27, Luca 8.31, 10.15, 2 Tesaloniceni 1.9). Isus a vorbit despre rai și iad ca fiind locuri reale (Matei 13.41-42, 23.33, Marcu 9.43-47, Luca 12.5). Istoria pe care a spus-o Isus despre omul bogat și Lazăr a fost un eveniment real care a demonstrat realitatea celor două destinații veșnice (Luca 16.19-31). Cerul este locuința lui Dumnezeu (2 Cronici 30.27), unde Isus a mers să „pregătească un loc” pentru cei care Îl iubesc (Ioan 14.2). Iadul a fost creat pentru „Diavol și îngerii lui” (Matei 25.41). Dar pentru că fiecare om este un păcătos, fiecare om a fost deja condamnat la iad (Romani 3.10, 5.12, Ioan 3.18). Cu toții merităm iadul ca pedeapsă dreaptă pentru rebeliunea noastră împotriva lui Dumnezeu (Romani 6.23).

Isus a arătat clar că „dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3.3). Și a arătat clar și faptul că iadul este o pedeapsă veșnică pentru cei care nu-L ascultă (Matei 25.46). 2 Tesaloniceni 1.8-9 spune că la final Dumnezeu „[îi va pedepsi] pe cei ce nu cunosc pe Dumnezeu și pe cei ce nu ascultă de Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos. Ei vor avea ca pedeapsă o pierzare veșnică de la fața Domnului și de la slava puterii Lui”. Ioan Botezătorul a spus despre Isus: „Acela Își are lopata în mână, Își va curăți cu desăvârșire aria și Își va strânge grâul în grânar, dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.” (Matei 3.12)

Ioan 3.18 explică în cei mai simpli termeni cine va merge în rai și cine va merge în iad: „Oricine crede în El nu este judecat, dar cine nu crede a și fost judecat, pentru că n-a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.” Așadar, cei care merg în iad sunt în mod specific cei care nu cred în Numele lui Isus. A „crede” trece de recunoașterea mentală a adevărului. A crede în Cristos pentru mântuire necesită un transfer al dedicării. Încetăm să ne închinăm nouă înșine, renunțăm la păcat și începem să ne închinăm lui Dumnezeu cu inima, cu sufletul, cu mintea și puterea noastră (Matei 22.36-37, Marcu 12.30).

Dumnezeu dorește ca fiecare om să-și petreacă veșnicia împreună cu El (Matei 18.14, 2 Petru 3.9), dar onorează voința noastră liberă (Ioan 4.14). Oricine care dorește poate merge în rai (Ioan 1.12). Isus a plătit deja prețul pentru mântuirea noastră, dar trebuie să acceptăm acest dar și să-i transferăm Lui dreptul de proprietate asupra vieții noastre (Luca 9.23). Cerul este perfect și Dumnezeu nu poate duce acolo pe oricine care insistă să rămână în păcat. Trebuie să-I permitem să ne curățească de păcat și să ne facă drepți în ochii Lui (2 Corinteni 5.21). Ioan 1.10-12 ne arată problema și soluția: „El era în lume, și lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Săi, și ai Săi nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu.”

Putem alege să ne încredem în plata făcută de Isus pentru păcatul nostru sau putem alege să plătim noi înșine pentru păcatele noastre – dar trebuie să ne amintim că plata pentru păcatele noastre este o veșnicie în iad. C.S. Lewis a spus în felul următor: „La final sunt numai două feluri de oameni: cei care-I spun lui Dumnezeu «Facă-se voia Ta» și cei cărora Dumnezeu le va spune în cele din urmă: «Facă-se voia ta.»”

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine va merge în iad?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries