settings icon
share icon
Întrebare

Cine este în Hristos?

Răspuns


Conform 2 Corinteni 5:17, „Dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi.” Există două cuvinte în limba greacă care sunt traduse cu „nou” în Biblie. Primul, neos, se referă la ceva ce tocmai a fost făcut, dar mai există multe altele asemenea lui. Cuvântul tradus în acest verset cu „nou” este kainos, care înseamnă „ceva proaspăt făcut, care este deosebit de orice altceva în existență”. În Hristos suntem făcuți făpturi noi în întregime, așa cum Dumnezeu a creat la început cerurile și pământul – El le-a făcut din nimic, și face la fel cu noi. Nu numai că ne curățește de vechiul nostru sine, ci face unul cu totul nou! Când suntem în Hristos, suntem „părtași ai naturii divine” (2 Petru 1:4). Dumnezeu Însuși, în persoana Duhului Sfânt, ia loc în inimile noastre. Noi suntem în Hristos și El este în noi.

În Hristos suntem regenerați, înnoiți, născuți din nou, iar această nouă creație are o gândire spirituală, pe când vechea creație era orientată pe fire/ce este carnal. Noua creație are părtășie cu Dumnezeu, împlinește voia Lui și este devotată slujirii Lui. Vechea natură este incapabilă să facă aceste lucruri sau chiar și numai să le dorească. Vechea natură este moartă față de lucrurile Duhului și nu se poate aduce singură la viață. Este „moartă în greșeli și păcate” (Efeseni 2:1) și poate fi adusă la viață prin trezire spirituală, care are loc atunci când venim la Hristos și El locuiește în noi. Hristos ne dă o natură complet nouă și sfântă și o viață incoruptibilă/onestă. Viața noastră veche, moartă înainte față de Dumnezeu datorită păcatului, este îngropată și suntem înviați la noua viață cu El (Romani 6:4).

Dacă Îi aparținem lui Hristos, suntem uniți în El și nu mai suntem robi ai păcatului (Romani 6:5-6); suntem făcuți vii cu El (Efeseni 2:5); suntem făcuți după imaginea Sa (Romani 8:29); suntem liberi față de condamnare și trăire după fire, și trăim după Duhul (Romani 8:1); suntem parte a Trupului lui Hristos împreună cu alți credincioși (Romani 12:5). Credinciosul are acum o inima nouă (Ezechiel 11:19) și este binecuvântat „cu tot felul de binecuvântări duhovnicești, în locurile cerești, în Hristos” (Efeseni 1:3).

S-ar putea să ne întrebăm de ce nu trăim tot timpul în felul descris mai sus, deși ne-am dat viața lui Hristos și suntem siguri de mântuirea noastră. Acest lucru este datorită faptului că natura noastră nouă locuiește în trupul nostru firesc, iar cele două sunt în război una cu cealaltă. Vechea natură este moartă, dar noua natură trebuie încă să se lupte cu „cortul” vechi în care locuiește. Răutatea și păcatul sunt încă prezente, dar credinciosul le percepe într-un mod proaspăt și nu mai este controlat de vechi așa cum a fost în trecut. În Hristos, putem alege să rezistăm păcatului, în timp ce vechea noastră natură nu putea asta. Acum avem alegerea de a hrăni fie natura noastră nouă, prin Cuvânt, rugăciune și ascultare, fie de a ne hrăni firea, neglijând aceste lucruri.

Când suntem în Hristos „suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit” (Romani 8:37) și ne putem bucura în Mântuitorul nostru, care face toate lucrurile posibile (Filipeni 4:13). În Hristos suntem iubiți, iertați și asigurați. În Hristos suntem adoptați, justificați, răscumpărați, împăcați și aleși. În Hristos suntem victorioși, plini de bucurie și pace și primim semnificație reală în viață. Ce Mântuitor minunat este Hristos!

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine este în Hristos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries