settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Belial?

Răspuns


Belial este un cuvânt compus, despre care se crede că a fost luat din ebraicul beliy, care înseamnă "nu", și ya'al, care înseamnă "profit" sau "beneficiu". Este folosit de douăzeci și șase de ori în Vechiul Testament, tradus de obicei prin "fără valoare" în New American Standard Bible, dar și prin "josnic", "distrugere", "ticălos" și "rău". În cărțile anterioare ale Vechiului Testament, atunci când descrie o persoană rea, King James folosește uneori "fiul lui Belial" (sau "fiica", "omul" sau "poporul" lui Belial). La fel ca multe alte utilizări ale termenului "fiul lui", expresia "fiul lui Belial" nu implică faptul că Belial este o persoană reală care naște copii; mai degrabă este o descriere a unor persoane caracterizate de inutilitate sau corupție.

O teorie mai puțin acceptată este aceea că Belial vine de la beli 'ol, care înseamnă "fără jug"; definiția ar rămâne totuși aproximativ aceeași: un "fiu al lui Belial" ar fi cineva care este "fără lege" sau "rebel".

În orice caz, Vechiul Testament îl folosește pe Belial ca pe o personificare a răului, nu ca pe o entitate reală. Mai târziu, personificarea a început să fie privită ca o persoană reală, iar în Noul Testament Belial este folosit ca nume propriu al lui Satan, în 2 Corinteni 6:15.

În literatura apocrifă iudaică, Belial este adesea prezentat ca o ființă reală și i se oferă o poveste de fond. Mai multe cărți hasidice, inclusiv Cartea Jubileelor, spun că Belial a fost unul dintre îngerii care l-au urmat pe Satan în căderea sa. Oracolele sibiline (presupuse profeții înregistrate de către sibilieni între anii 100 și 500 d.Hr.) spun că Belial va fi Anticristul și/sau un fals Mesia care îi înșală pe samariteni. Prima afirmație poate fi influențată de 2 Tesaloniceni 2:3, care îl numește pe Antihrist "omul fără de lege", dar oracolul este asociat și cu Nero.

Belial ca demon a fost adoptat de literatura mai recentă. În Paradisul pierdut, John Milton scrie că Belial a fost ultimul demon care a căzut și cel mai josnic - demonul impurității și al minciunii. În unele ocazii în care Belial este folosit ca personificare în Biblie (Judecători 19:22; 1 Samuel 2:12), Milton atribuie în mod direct răul demonului individual. Belial este, de asemenea, menționat în Cheia Mică a lui Solomon, o carte de vrăji care îi promitea utilizatorului puterea de a controla demonii pentru uz personal. Cartea nu are nicio legătură cu regele Solomon, deoarece a fost scrisă în anii 1600. În secolul trecut, Belial a apărut ca personaj în diverse romane și jocuri video.

În Scriptură, Belial a fost folosit pentru a personifica răutatea și lipsa de valoare. Singura dată când cuvântul este folosit pentru a identifica o persoană este în 2 Corinteni 6:15, unde numele este aplicat lui Satan. Nu există nicio indicație din Scriptură că Belial este numele propriu al unui demon anume.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Belial?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries