settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Așerah?

Răspuns


Așerah sau Astarte era numele zeității feminine principale venerată în Siria antică, Fenicia și Canaan. Fenicienii o numeau Astarte, asirienii o venerau sub numele de Iștar, iar filistenii aveau un templu pentru Așerah (1 Samuel 31.10). Datorită cuceririi incomplete a țării Canaanului de către Israel, închinarea la Așerah a supraviețuit și a afectat Israelul, cu începere imediat după moartea lui Iosua (Judecătorii 2.13).

Așerah era reprezentată de un trunchi de copac fără membre plantat în pământ. Trunchiul era de obicei sculptat într-o reprezentare simbolică a zeiței. Datorită asocierii cu copacii sculptați, locurile de închinare la Așerah erau în mod uzual numite „crânguri", și cuvântul evreiesc „asherah" (plural „asherim") se putea referi fie la zeități, fie la un crâng de copaci. Una dintre faptele rele ale împăratului Manase a fost că „A luat idolul Așerei, pe care îl făcuse și l-a pus în Casa Domnului" (2 Împărați 21.7, NTLR). În alte traduceri în limba engleză e numit „stâlpul sculptat al Așerei" sau „chipul sculptat al crângului".

Fiind considerată zeița lunii, Așerah era adesea prezentată ca o consoartă a lui Baal, zeul-soare (Judecătorii 3.7, 6.28, 10.6, 1 Samuel 7.4, 12.10). Așerah era, de asemenea, venerată ca zeița dragostei și a războiului și uneori era corelată cu Anat, o altă zeiță canaanită. Închinarea la Așerah era recunoscută pentru senzualitate și implicarea prostituției ritualice. Preoții și preotesele Așerei practicau, de asemenea, ghicirea și prezicerea viitorului.

Domnul Dumnezeu, prin Moise, a interzis închinarea la Așerah. Legea specifica faptul că un crâng cu copaci nu trebuia să se afle în apropierea altarului lui Iahve (Deuteronomul 16.21). În ciuda instrucțiunilor clare date de Dumnezeu, închinarea la Așerah a fost o problemă recurentă în Israel. Când Solomon a alunecat în idolatrie, una dintre zeitățile păgâne pe care le-a adus în împărăție a fost Așerah, numită „zeița sidonienilor" (1 Împărați 11.5, 33). Mai târziu, Izabela a făcut închinarea la Așerah și mai larg răspândită, 400 de proroci ai Așerei fiind plătiți din fondul regal (1 Împărați 18.19). Din când în când, Israelul experimenta trezire, și campanii însemnate împotriva închinării la Așerah au fost conduse de Ghedeon (Judecătorii 6.25-30), împăratul Asa (1 Împărați 15.13) și împăratul Iosia (2 Împărați 23.1-7).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Așerah?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries