settings icon
share icon
Întrebare

Cine sunt evreii?

Răspuns


Evreii sunt oamenii care descind din Avraam. Originea cuvântului "evreu" se crede că provine de la numele propriu "Eber", menționat în Geneza 10:24 ca strănepot al lui Sem și strămoș al lui Avraam. O altă etimologie urmărește rădăcina originală a cuvântului până la expresia "de dincolo" - în acest caz, evreu ar fi un cuvânt care desemnează un "imigrant", ceea ce Avraam a fost cu siguranță (Geneza 12:1, 4-5).

Din Sem, prin Arpacșhad și Șelah, s-a născut Eber, strămoșul eponim al evreilor; iar urmașul lui Eber, prin Peleg, Reu, Sereg și Nahor, a fost Terah, tatăl lui Avram și al fraților săi, Nahor și Haran. Devine clar că, dacă "evreii" sunt "descendenții lui Eber", atunci este posibil să fie incluși și alții în afară de cei din linia lui Avraam (vezi Geneza 11:10-26).

În prezent, un "evreu" este considerat de obicei ca fiind orice membru al unui grup de oameni din Antichitate care își trasează descendența din Avraam, prin Isaac și Iacov. Și acesta este modul în care Biblia folosește acest termen. De fapt, Avraam este prima persoană numită "evreu" în Biblie (Geneza 14:13). După 400 de ani petrecuți în Egipt, evreii au fost recunoscuți ca un grup distinct de oameni (Exodul 1:19). Filistenii din Canaan foloseau termenul "evrei" (1 Samuel 29:3); Iona s-a identificat ca fiind "evreu" (Iona 1:9); și, sute de ani mai târziu, Pavel folosea în continuare aceeași identificare (Filipeni 3:5).

Numele nepotului lui Avraam, Iacov, a fost schimbat în "Israel" (Geneza 35:10), astfel încât Iacov și descendenții săi au putut fi numiți primii "israeliți". Al patrulea fiu al lui Iacov a fost numit "Iuda", iar urmașii săi au fost numiți "iudei". Mai târziu, numelui "iudeu" i s-a adăugat și forma peiorativă "jidan".

Din punct de vedere tehnic, evreii sunt evrei israeliți din regiunea Iudeii - ei provin din Avraam (un evreu) și Iacov (un israelit), prin Iuda (un evreu); prin urmare, strict vorbind, nu toți evreii israeliți sunt evrei. După moartea lui Solomon, națiunea Israel s-a împărțit în două regate: în Regatul de Nord se aflau evreii israeliți "neevrei" (urmașii lui Avraam, Isaac și Iacov prin zece dintre fiii săi); iar în Regatul de Sud se aflau evreii israeliți "evrei" (urmașii celorlalți doi fii ai lui Iacov, care locuiau în Iudeea). Aceasta reprezintă însă o definiție foarte îngustă a termenilor. În uzul comun, iudeii, israeliții și evreii sunt cuvinte care se referă la poporul ales al lui Dumnezeu, urmașii lui Avraam, Isaac și Iacov.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine sunt evreii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries