settings icon
share icon
Întrebare

Cine era Dagon în Biblie?

Răspuns


Dagon a fost zeitatea principală a filistenilor, iar venerarea acestui zeu păgân datează din mileniul al treilea î.Hr. Conform mitologiei antice, Dagon a fost tatăl lui Baal. El era zeul peștilor (dag în ebraică înseamnă "pește") și era reprezentat ca o creatură jumătate om, jumătate pește. Această imagine a întărit o credință evoluționistă conform căreia atât oamenii, cât și peștii au evoluat împreună din apele primare. Este posibil ca Dagon să fi fost, de asemenea, furnizorul de cereale. Așadar, Dagon era asemănător cu mulți alți idoli prin faptul că personifica forțele naturale care se presupune că ar fi produs toate lucrurile.

Există trei locuri în care Dagon este menționat în Biblie. Prima mențiune este în Judecători 16:23, unde ni se spune că Dagon era zeul filistenilor. Filistenii i-au adus "o mare jertfă" lui Dagon, crezând că idolul lor l-a dat pe Samson în mâinile lor. Prima Cronici 10:10 menționează un templu al lui Dagon în care a fost fixat capul regelui Saul. Apoi, în 1 Samuel 5, Dagon este adus la umilință de adevăratul Dumnezeu al israeliților.

Ce poveste interesantă se găsește în 1 Samuel 5! Filistenii au capturat Chivotul Legământului și "au dus chivotul în templul lui Dagon și l-au așezat lângă Dagon. Când oamenii din [orașul] Asdod s-au sculat devreme a doua zi, acolo era Dagon, căzut cu fața la pământ în fața chivotului Domnului! L-au luat pe Dagon și l-au pus înapoi la locul lui. Dar în dimineața următoare, când s-au sculat, Dagon era acolo, căzut cu fața la pământ în fața chivotului Domnului! Capul și mâinile îi fuseseră rupte și zăceau pe prag; rămăsese doar trupul său. De aceea, până în ziua de azi, nici preoții lui Dagon și nici ceilalți care intră în templul lui Dagon din Asdod nu mai calcă pragul. Mâna Domnului a fost grea asupra locuitorilor din Asdod și din împrejurimi; a adus devastarea peste ei și i-a chinuit cu tumori. Când oamenii din Asdod au văzut ce se întâmpla, au spus: "Chivotul dumnezeului lui Israel nu trebuie să rămână aici cu noi, pentru că mâna Lui s-a apăsat asupra noastră și asupra lui Dagon, dumnezeul nostru"" (versetele 2-7). Cine spune că Dumnezeu nu are simțul umorului? Acesta trebuie să fie unul dintre cele mai amuzante pasaje din întreaga Biblie. Pentru o lectură suplimentară, consultați 1 Samuel 6 pentru relatarea încercării filistenilor de a-și rezolva dilema - cu șobolani de aur și tumori de aur (sau, după cum spun unele traduceri, "hemoroizi de aur")!

Dagon apare și el în povestea lui Iona, deși zeitatea nu este menționată cu numele în cartea lui Iona. Asirienii din Ninive, la care Iona a fost trimis ca misionar, îl venerau pe Dagon și pe omologul său feminin, zeița peștilor Nanshe. Iona, desigur, nu a mers direct la Ninive, ci a trebuit să fie adus acolo prin mijloace miraculoase. Mijlocul de transport pe care Dumnezeu i l-a oferit lui Iona - un pește mare - ar fi fost plin de semnificații pentru niniviteni. Când Iona a ajuns în orașul lor, a făcut mare vâlvă, ca să spunem așa. Era un om care fusese în interiorul unui pește timp de trei zile și depus direct de un pește pe uscat. Niniveții, care se închinau unui zeu al peștilor, au fost impresionați cum se cuvine; i-au acordat lui Iona atenția lor și s-au pocăit de păcatul lor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine era Dagon în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries