settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Astartea?

Răspuns


Astartea era numele unei zeițe din Fenicia, numită în Scriptură "zeița Sidonienilor" (1 Regi 11:33) și este unul dintre zeii falși care l-au îndepărtat pe regele Solomon de adevăr (1 Regi 11:5). Astartea era cunoscută în alte culturi sub numele de Ishtar și Astarte ("Steaua"). Secole mai târziu, cultul Astarteii s-a transformat în cultul Afroditei în unele provincii grecești.

Astartea este adesea menționată împreună cu Baal, iar cei doi erau văzuți ca fiind consorți, fiecare dintre ei fiind complementar celuilalt (vezi Judecători 2:13; 3:7; 10:6; 1 Samuel 12:10). De fapt, este posibil ca sintagma Baal și Astartea să fi fost folosită ca termen generic pentru toți zeii și zeițele păgâne în diferitele lor forme.

În teologia canaanită, Așera și Astartea sunt strâns legate între ele, iar numele lor au o origine comună. Potrivit Enciclopediei Biblice Internaționale, Așera și Astartea erau una și aceeași zeiță în Babilon, dar "în Occident ... . Așera și Astartea au ajuns să fie diferite una de cealaltă, Așera fiind exclusiv zeița fertilității, în timp ce Astartea a trecut ca zeița lunii".

Unii cercetători fac distincția între Astartea și Așera, spunând că Astartea este numele personal al zeiței, în timp ce Așera este numele imaginii sale. În acest caz, am putea înțelege că, atunci când regele Iosia a tăiat "Astarteele" (2 Împărați 23:14), el distrugea înălțimile pe care Solomon le făcuse "pentru Astartea, urâciunea sidonienilor" (versetul 13). Dacă acest lucru este corect, atunci un Așera este un stâlp sculptat sau un trunchi de copac fără membre ridicat în onoarea Astarteii.

Domnul Dumnezeu, prin Moise, a interzis închinarea la Astartea și la toți ceilalți dumnezei falși. În ciuda instrucțiunilor clare ale lui Dumnezeu, închinarea la Astartea a fost o problemă permanentă în Israel. Epoca judecătorilor a fost afectată de izbucniri repetate ale închinării la Astartea. Pe măsură ce Solomon a alunecat în idolatrie, una dintre zeitățile păgâne pe care le-a adus în regat a fost Astartea (1 Împărați 11:5): "Astfel, Solomon a făcut ce este rău în ochii Domnului, ... . [și] Domnul S-a mâniat pe Solomon" (versetele 6, 9).

Astartea și imaginile pe care oamenii le-au făcut în onoarea ei sunt zei falși, morți: "Idolii lor sunt argint şi aur, făcuţi de mâini omeneşti. Au gură, dar nu vorbesc; au ochi, dar nu văd; au urechi, dar n-aud; au nas, dar nu miros; au mâini, dar nu pipăie; picioare, dar nu merg; nu scot niciun sunet din gâtlejul lor." (Psalmul 115:4-7).

În schimb, "Dumnezeul nostru este în cer; El face tot ce vrea" (Psalmul 115:3).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Astartea?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries