settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că cerurile declară gloria lui Dumnezeu?

Răspuns


Psalmul 19.1 afirmă: „Cerurile declară gloria lui Dumnezeu, iar bolta cerească istorisește despre lucrarea mâinilor Lui.” (NTR) Aceasta este una dintre cele mai clare afirmații biblice că natura în sine e menită să arate măreția lui Dumnezeu. Cuvintele acestea sunt la timpul prezent. Adică cerurile „declară” și bolta cerească „istorisește” în mod continuu lucrarea de creație a lui Dumnezeu. Ceea ce vedem în natură are menirea de a ne arăta constant că Dumnezeu există și de a ne spune cât de uimitor este într-adevăr acest Creator.

Unul dintre cele mai puternice argumente în favoarea existenței lui Dumnezeu este argumentul teleologic sau „argumentul din design”. Această abordare susține că observațiile din natură sunt cel mai bine explicate printr-un act de creație deliberat, inteligent, decât prin întâmplare sau noroc. Transmiterea informației e un aspect-cheie pentru acest lucru. Informația e întotdeauna considerată un produs al inteligenței. Unele modele sunt complexe, dar întâmplătoare. Altele pot fi bine definite, dar să nu poarte informație. Însă ori de câte ori observăm un aranjament complex, specific, care prezintă informație, recunoaștem că a fost lucrarea unei minți, nu o pură întâmplare.

Psalmul 19.1 leagă această idee de Scriptură. Cu cât învățăm mai mult despre univers, cu atât mai clar vedem lucrarea lui Dumnezeu. Un exemplu perfect este cosmologia „Big Bang” modernă. Înainte de această teorie, oamenii de știință și ateii presupuneau că universul este etern. Combinația teoriilor lui Einstein și progresele din domeniul fizicii au arătat clar că, de fapt, universul a avut un „început”. În primă instanță, ideea aceasta a fost respinsă de oamenii de știință ca aparținând teologiei, nu științei. Însă, în timp, a devenit imposibil de negat. Faptul că universul a „început” este ceva ce putem vedea prin simpla observare a cerurilor și a bolții cerești – așa cum spune Psalmul 19.1.

Romani 1 se leagă, de asemenea, de această idee. Dumnezeu a revelat suficient despre Sine în natură încât nimeni să nu aibă scuză pentru respingerea Lui sau pentru înfăptuirea lucrurilor rele. „În adevăr, însușirile nevăzute ale Lui... se văd lămurit de la facerea lumii, când te uiți cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El.” (Romani 1.20) Cerurile declară gloria lui Dumnezeu.

Pentru că „cerurile declară gloria lui Dumnezeu”, putem fi încrezători să folosim știința pentru a explora. Cu cât cunoaștem mai mult despre lumea din jurul nostru, cu atât mai multă glorie Îi dăm lui Dumnezeu. Cu cât descoperim mai mult, cu atât mai multe dovezi avem că El este responsabil de natură și legile ei. Omul are nevoie de Biblie și de credință personală în Cristos pentru a avea o relație corectă cu Dumnezeu. Însă omul trebuie numai să se uite cu onestitate la lumea din jurul lui pentru a-și da seama că Dumnezeu există.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că cerurile declară gloria lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries