settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să fii centrat pe Evanghelie?

Răspuns


Cuvântul Evanghelie înseamnă pur și simplu "veste bună". Evanghelia lui Isus Hristos este vestea bună că oamenii păcătoși pot fi împăcați cu Dumnezeu dacă se pocăiesc de păcatele lor și Îl cheamă pe Isus ca Mântuitor și Domn (Fapte 2:21; Romani 10:9-10). Așadar, a fi centrat pe Evanghelie înseamnă a fi concentrat pe vestea bună a lui Dumnezeu în Hristos, care schimbă vieți. Vorbim adesea despre lucrările de evanghelizare a celor pierduți ca fiind "centrate pe Evanghelie". Cărțile, programele școlare și educaționale pot fi centrate pe Evanghelie; cântecele pot relata versuri centrate pe Evanghelie; oamenii pot trăi o viață centrată pe Evanghelie.

În Corint, slujirea lui Pavel a fost în mod hotărât centrată pe Evanghelie: "Căci n-am avut de gând să știu între voi altceva decât pe Isus Hristos, și pe El răstignit." (1 Corinteni 2:2) Mărturia sa pentru bisericile din Galatia a fost aceeași: "În ce mă privește, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită față de mine, și eu față de lume." (Galateni 6:14) Împărtășirea Evangheliei era principala prioritate a lui Pavel, care simțea o urgență divină de a o predica tuturor: "Dacă vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricină de laudă, căci trebuie s-o vestesc; și vai de mine, dacă nu vestesc Evanghelia!" (1 Corinteni 9:16)

Când vorbim despre o persoană care trăiește o viață centrată pe Evanghelie, înseamnă că acea persoană a crezut în Evanghelia lui Isus Hristos și a făcut din moartea și învierea lui Hristos temelia vieții sale. Un creștin adevărat trebuie să fie o persoană centrată pe Evanghelie (Luca 14:26-27), deoarece creștinismul este un stil de viață, nu o activitate. Nu cunoașterea despre Hristos face din cineva un creștin, ci cunoașterea lui Hristos face acest lucru.

Fiecare viață umană are un centru, care motivează toate deciziile. Practic, ori suntem centrați pe Evanghelie, ori suntem centrați pe sine. Chiar și oamenii care par a fi amabili și buni pot fi centrați pe sine dacă motivația lor nu este de a-L glorifica pe Dumnezeu (vezi 1 Corinteni 10:31). Este util să definim diferența dintre o viață centrată pe Evanghelie și orice alt tip de viață uitându-ne la un grafic comparativ:

Centrat pe Evanghelie

S-a încrezut în Isus Hristos ca Domn și Mântuitor

Ia decizii urmărind să fie pe placul lui Dumnezeu

Trăiește cu o dorință interioară de a-L cunoaște mai mult pe Dumnezeu

Trăiește cu o atitudine de recunoștință pentru binecuvântări

Dorește să-L facă cunoscut pe Hristos altora

Se bucură să se închine împreună cu alți credincioși

Consideră că resursele financiare sunt un mijloc de a-i ajuta pe alții să-L cunoască pe Isus

Învață să-L iubească pe Isus mai mult decât orice altceva

E întristat cu privire la păcatul personal

Și-a lăsat rușinea și vinovăția la cruce

Îi slujește pe alții cu bucurie, ca un mod de a-L sluji pe Hristos

Consideră că Biblia e autoritatea supremă în orice chestiune

Consideră că Isus e atotsufient pentru a satisface inima

Consideră că timpul liber e o ocazie de a învăța și de a crește

Se gândește la veșnicie

E conștient de producerea roadelor Duhului Sfânt

Centrat pe sine

Poate că știe despre Hristos sau Îl apreciază, dar nu s-a supus domniei Lui

Ia decizii în funcție de satisfacția proprie sau a altora

Rareori se gândește la a-L cunoaște mai mult pe Dumnezeu

Adesea se compară cu alții și râvnește la ceea ce au ei

Consideră că toate "credințele" sunt la fel de valide

Are o relație auto-definită cu Dumnezeu, care nu face necesară părtășia, învățătura sau darea de socoteală

Consideră resursele financiare ca fiind mijloace de a obține și mai multe lucruri sau de a-i impresiona pe alții

Îl consideră pe Isus un mare personaj istoric, dar care nu poate fi cunoscut

Se consideră pe sine o persoană bună

Poate că poartă o povară mare de rușine și vinovăție

Slujește numai dacă slujirea îi aduce satisfacție sau aprobare

Consideră că Biblia e o carte bună, dar în chestiuni decide pe baza standardelor culturale

Îl consideră pe Isus ca fiind un mijloc prin care să acceseze binecuvântările materiale ale lui Dumnezeu

Consideră că timpul liber e un timp personal în care să caute plăcerea

Se gândește la lucrurile pământești

Acceptă trăsăturile negative spunând "așa sunt eu"

O viață centrată pe Evanghelie este o viață centrată pe Isus. Când venim la Hristos prin har, prin credință (Efeseni 2:8-9), facem mai mult decât să ne asigurăm destinația veșnică. Mântuirea este un paradox divin: un dar gratuit care ne costă tot ceea ce suntem (vezi Luca 14:33). Când devenim copii de Dumnezeu suntem schimbați din interior spre exterior (1 Corinteni 5:17). Atunci când Duhul Sfânt pătrunde într-o inimă pocăită, El începe să ne schimbe dorințele, perspectivele, motivațiile și opiniile (1 Corinteni 6:19-20). Evrei 12:28-29 spune că "Dumnezeul nostru este «un foc mistuitor»". Focul prezenței Sale arde zgura. Arde ceea ce este inferior și nevrednic.

O viață centrată pe Evanghelie este o viață orientată spre exterior, care este mereu pregătită să împărtășească Vestea cea bună cu alții. Picioarele sunt "încălțate cu râvna Evangheliei păcii" (Efeseni 6:15). Inima Îl venerează pe Hristos ca Domn și ești "gata să [răspunzi] oricui [îți] cere socoteală de nădejdea care este în [tine]" (1 Petru 3:15). O slujire centrată pe Evanghelie este o slujbă a împăcării, al cărei scop este împărtășirea veștii "că Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine" (2 Corinteni 5:19).

Mulți oameni au o viață centrată pe religie, pe bunăvoință sau pe activitate. Ei pot avea chiar o viață spirituală, dar dacă nu și-au plecat genunchiul în fața domniei lui Isus, acea spiritualitate îi va duce la distrugere (1 Ioan 4:1). Numai o viață centrată pe Evanghelie Îl poate mulțumi pe Dumnezeu (Romani 8:8; 1 Tesaloniceni 2:4), deoarece numai prin Isus Hristos și Evanghelia Sa putem intra în prezența Sa (Ioan 14:6).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să fii centrat pe Evanghelie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries