settings icon
share icon
Întrebare

Care este cel mai mare păcat?

Răspuns


Niciun păcat nu este mai mare decât un altul din punctul de vedere al veșniciei. Toate păcatele ne despart de Dumnezeu și pentru toate păcatele e nevoie de ispășire. De asemenea, nu există „cel mai mare păcat” în sensul de păcate „capitale” sau „veniale”, după cum e învățătura Bisericii Romano-Catolice. Toate păcatele sunt „capitale” în sensul că un singur păcat e îndeajuns să-l facă pe cel care l-a comis să fie vrednic de moarte spirituală și despărțire de Dumnezeu. În același timp, Biblia afirmă că în ziua judecății, unele păcate vor merita o pedeapsă mai mare decât celelalte (Matei 11.22, 24, Luca 10.12, 14).

De asemenea, Isus a făcut referire la un păcat ca fiind „mai mare” (deși nu „cel mai mare”) în Ioan 19.11. Vorbind cu Pilat din Pont, a spus că cel care L-a dat în mâinile lui Pilat era vinovate de un păcat „mai mare”. Voia să spună că vinovăția persoanei care L-a dat în mâinile lui Pilat, fie că e vorba despre Iuda, fie despre Caiafa, era mai mare decât cea a lui Pilat, datorită actului voit și rece de a-L preda pe Isus după ce a văzut dovada copleșitoare a minunilor și a învățăturilor Sale, toate indicând negreșit că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Acel păcat era mai mare decât al celor care erau pur și simplu ignoranți în privința Lui. Lucrul acesta poate arăta faptul că celor cărora li s-a făcut parte de cunoașterea lui Isus ca fiind Fiul lui Dumnezeu și totuși Îl resping li se va da o pedeapsă mai mare decât celor care au rămas în ignoranță față de El: „«Dacă ați fi orbi», le-a răspuns Isus, «n-ați avea păcat, dar acum ziceți: ’Vedem.’ Tocmai de aceea păcatul vostru rămâne.»” (Ioan 9.41)

Totuși, incidentele acestea nu dovedesc că un păcat este „cel mai mare” dintre toate. Proverbele 6.16-19 conține o listă de șapte păcate pe care Dumnezeu le urăște și care sunt o urâciune înaintea Lui: „Șase lucruri urăște Domnul și chiar șapte Îi sunt urâte: ochii trufași, limba mincinoasă, mâinile care varsă sânge nevinovat, inima care urzește planuri nelegiuite, picioarele care aleargă repede la rău, martorul mincinos, care spune minciuni, și cel ce stârnește certuri între frați.” Dar niciunul dintre cele șapte nu e arătat ca fiind mai mare decât oricare dintre celelalte și despre niciunul nu se spune că e cel mai mare păcat.

Deși Biblia nu numește niciun păcat ca fiind cel mai mare, ea face referire la un păcat de neiertat, care este păcatul necredinței. Nu există iertare pentru persoana care moare în necredință. Biblia arată clar că, în dragostea Lui pentru omenire, Dumnezeu a pus la dispoziție mijlocul pentru mântuirea veșnică – Isus Cristos și moartea Lui pe cruce – pentru „oricine crede” (Ioan 3.16). Singura condiție pentru care iertarea nu ar fi acordată îi privește pe aceia care resping singurul mijloc de salvare. Isus a spus: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14.6), arătând clar că numai și numai El este Calea spre Dumnezeu și calea care duce la mântuire. A respinge singurul mijloc pentru mântuire e un păcat de neiertat și, într-un sens, cel mai mare dintre toate.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este cel mai mare păcat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries