settings icon
share icon
Întrebare

Care e cea mai veche religie?

Răspuns


Cea mai veche religie din lume este închinarea la Singurul Dumnezeu Adevărat, așa cum se menționează în Genesa 4.26: „Atunci au început oamenii să cheme Numele Domnului.” Numele pe care Îl chemau era Iahve (latinizat „Iehova”). Faptul că ei au „început” să cheme acest Nume indică o schimbare în societate – pentru prima dată, oamenii se organizau și se identificau ca închinători înaintea lui Dumnezeu. Acest lucru s-a întâmplat în timpul vieții lui Enos, nepotul lui Adam prin Set, cu aproape 250 de ani după ce întâiul cuplu a fost dat afară din Eden.

Despre această formă incipientă de închinare nu avem informații referitoare la instrucțiuni formale date de Dumnenzeu sau tradiții stabilite după care se închinau. Putem presupune că aveau loc jertfe, de vreme ce Cain și Abel au înțeles nevoia de jertfe individuale cu o generație înainte (Genesa 4.3-4). Tot ceea ce ne spune Moise despre această primă „religie” este că cunoșteau Numele lui Dumnezeu și L-au chemat.

Satan corupe și dezbină. Nu a durat mult până când religia pură a chemării Numelui Domnului a fost stricată de idolatrie și împărțită literalmente în sute de religii. În zilele lui Noe, Numele lui Dumnezeu ajunsese cu totul uitat, și „toate întocmirile gândurilor din inima [oamenilor] erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău” (Genesa 6.5) Următoarea dată când citim de cineva care a chemat Numele Domnului este în Genesa 12.8, când Avreaam „a zidit ... un altar Domnului și a chemat Numele Domnului”.

Cea mai veche religie păgână despre care avem dovezi că era urmată organizat e cea egipteană. Cultura egipteană, cu mulții ei zei, era deja întemeiată în vremea descrisă în partea mai de final a cărții Genesa și în Exodul. Avraam a avut interacțiuni cu un Egipt înfloritor și în expansiune și cu Faraonul lui (Genesa 12.10 și în continuare).

Pe vremea lui Moise, în secolul al XV-lea î.Cr., Domnul Și-a revelat încă o dată Numele (Exodul 20.3-4). În mijlocul unei lumi păgâne, politeiste, monoteismul evreilor a ieșit în evidență ca o lumină într-un loc întunecos.

Religia pe care o cunoaștem ca creștinism în mod real e o continuare a planului lui Dumnezeu pentru israeliți. Evanghelia este „puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede: întâi a iudeului, apoi a grecului” (Romani 1.16). Așadar, istoria lumii implică un ciclu al revelării lui Dumnezeu omenirii, căderea omului de la acea cunoaștere și restaurarea adevărului făcută de Dumnezeu. Urmărind înapoi această linie de adevăr până în Genesa 4.26 și promisiunea din Genesa 3.15, putem chiar spune că închinarea înaintea lui Dumnezeu în Cristos este cea mai veche religie a lumii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e cea mai veche religie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries