settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un preot?

Răspuns


Un preot este un slujitor al oricărei religii - adevărată sau falsă, bună sau rea - care are autoritatea de a-i învăța pe oameni informațiile sacre și de a îndeplini îndatoririle sacre, pentru a păstra și a aduce acea credință altora.

Preoții servesc de obicei ca reprezentanți între oameni și o putere, o ființă sau un grup de ființe superioare. Preoții sunt intermediari între oameni și spirite, zeități, zei sau Dumnezeu. Ei îi învață pe oameni respectul, recunoștința, lauda, oferirea de sacrificii, închinarea și modul de viață adecvate care definesc credința. În multe religii, cel mai important rol al preotului este acela de mediator și intermediar, oferind rugăciuni și jertfe în numele credincioșilor, pentru a asigura iertarea și favoarea divinității în această viață și, în viața de apoi, fericirea eternă.

Creștinismul diferă de toate celelalte religii în multe privințe, inclusiv în ceea ce privește preoția. Iată două dintre cele mai importante moduri în care preoția creștină diferă de cea a altor religii:

1. În multe religii, credincioșii nu au nicio interacțiune directă cu zeul lor sau o influență directă asupra lui; preoții sunt singura modalitate de a ajunge la divinitatea îndepărtată. Dar creștinii nu au nevoie de un preot pământesc pentru a ajunge la Dumnezeu Tatăl. În schimb, noi toți avem acces direct la El prin Marele nostru Preot înviat în ceruri, Isus Hristos (Evrei 8-9). Hristos este singura Cale către Dumnezeu Tatăl (Ioan 14:6; Fapte 4:12). Ca urmare, creștinii se pot ruga direct lui Dumnezeu pentru toate nevoile și dorințele lor (Matei 7:7-11; Ioan 16:23-26).

2. Biblia ne învață că toți creștinii sunt preoți; Biserica Creștină este de fapt o împărăție de preoți (1 Petru 2:5, 9; Apocalipsa 1:6). În cadrul Vechiului Legământ, preoții erau aleși din seminția levitică și erau separați de restul poporului Israel. Exodul 28-29 și Leviticul 8 descriu principalele îndatoriri preoțești pe care le îndeplineau leviții. Acești preoți slujeau în Templu, unde Chivotul Legământului era așezat într-o încăpere numită Sfânta Sfintelor, care era închisă pentru toată lumea, cu excepția marelui preot, printr-o perdea mare, grea și ornamentată. Sângele taurilor sacrificați era stropit deasupra capacului chivotului, pentru a face ispășire pentru păcatele poporului. Dar, când Isus a fost răstignit, perdeaua s-a despicat de sus în jos (Matei 27:51), arătând că toți credincioșii au acum acces direct în prezența lui Dumnezeu. Ne apropiem de Dumnezeu prin credința în sângele Fiului Său, în loc de sângele animalelor. Datorită jertfei lui Isus, "avem o intrare slobodă în Locul Preasfânt pe calea cea nouă şi vie pe care ne-a deschis-o El, prin perdeaua dinăuntru, adică trupul Său" (Evrei 10:19-20).

Moartea lui Isus a pus capăt preoției Vechiului Testament, înlocuind jertfele neîntrerupte de animale cu o singură jertfă finală și perfectă pentru păcatele întregii lumi. Acum, iertarea le este oferită gratuit tuturor celor care cred în Domnul Isus Hristos cel înviat, care S-a dat ca jertfă pentru păcat (Ioan 3:16-17; Romani 3:23-25; 10:9-10). Acesta este mesajul Evangheliei - vestea cea bună - pe care noi, creștinii, îl împărtășim ca "preoți" ai Împărăției lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un preot?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries