settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un "semn"?

Răspuns


Un semn de bun augur este un semn cu semnificație profetică care prevestește un eveniment deosebit de notabil sau dezastruos. Fenomenele naturale, defectele ciudate la naștere sau animalele care acționează în moduri inexplicabile sunt toate considerate în mod obișnuit ca fiind semne. Presimțirile pot fi bune sau rele, adică pot prevesti un eveniment bun, pozitiv, sau unul rău, dăunător. Cei superstițioși ar putea considera că găsirea unui bănuț fața în sus este de bun augur, dar consideră că o pisică neagră care le traversează calea este de rău augur.

Prezicerile sunt strâns legate de ghicit și de divinație, deoarece prezicerea trebuie "citită" sau "ghicită" de cineva care știe cum să o facă. În întreaga lume antică, prezicerile (denumite și semne și prevestiri) erau crezute, ghicite și ascultate. De exemplu, în Asiria antică, dacă regele primea un semn rău, se ascundea, iar asirienii așezau pe tron o sosie a regelui, anticipând că evenimentul rău se va abate asupra falsului rege în locul celui adevărat.

În Biblie au apărut uneori semne în asociere cu profeții de la Dumnezeu. Profetul Isaia a spus că el și copiii săi au fost "semne și minuni" pentru Israel (Isaia 8:18). Numele copiilor lui Isaia erau semnificative pentru viitorul lui Israel (vezi Isaia 8:1-4). De asemenea, Dumnezeu l-a făcut pe Isaia să meargă gol și desculț ca "un semn și un semn de bun augur împotriva Egiptului și a lui Cuș" (Isaia 20:3, NET). În acest caz, Dumnezeu a plasat goliciunea lui Isaia în fața acelor ținuturi condamnate ca un semn pentru ele cu privire la distrugerea lor. O altă profeție divină însoțită de un semn în cartea lui Isaia este mișcarea inversă a umbrei de pe cadranul solar (Isaia 38:7-8). Aceste evenimente - aceste "semne" - au fost confirmări clare ale planului lui Dumnezeu.

Un alt exemplu de semn sau "semn de bun augur" s-a întâmplat înainte de exod. Dumnezeu l-a trimis pe Moise la Faraon cu un semn: când Moise și-a aruncat toiagul, Dumnezeu a transformat toiagul într-un șarpe. Acest miracol a fost conceput special pentru a-i convinge pe cei care nu credeau (Exodul 4:1-5). Prezența unui șarpe în curtea regală ar fi trebuit să fie, de asemenea, un semn pentru Faraon cu privire la plăgile care urmau să vină, dar el nu a luat în seamă acest semn. O altă persoană care nu a reușit, în mod tragic, să țină seama de un semn divin a fost Pilat din Pont. În timpul procesului lui Isus, soția lui Pilat i-a trimis un mesaj urgent: "Să n-ai nimic a face cu neprihănitul acesta, căci azi am suferit mult în vis din pricina Lui." (Matei 27:19)

Aceste semne au apărut în Biblie, de obicei prin intermediul profeților lui Dumnezeu, atunci când au servit scopului lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Biblia interzice în mod expres orice fel de ghicire: "Să nu fie la tine nimeni care ... să aibă meșteșugul de ghicitor ... Oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului." (Deuteronom 18:10-12) Noi nu trăim prin superstiții și nu ar trebui să căutăm semne bune sau rele. Înțelegerea pe care o avem despre lumea spirituală nu vine prin ocultism. Dumnezeu ne-a dat semnul suprem al bunătății, al dragostei și al harului Său în Isus Hristos (1 Ioan 4:9). Biblia este sursa noastră de înțelegere spirituală (2 Petru 1:19-21).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un "semn"?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries