settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un nomad?

Răspuns


Un nomad este un membru al unui popor sau al unui trib care nu are o locuință fixă, ci rătăcește dintr-un loc în altul pe un anumit teritoriu, mutându-și toate bunurile, inclusiv casele, împreună cu ei. Popoarele nomade se deplasează de obicei în funcție de anotimp, urmărind aprovizionarea cu hrană sau deplasându-se pentru a satisface nevoile de pășunat ale turmelor lor. Din acest motiv, aceștia sunt de obicei vânători și culegători, mai degrabă decât fermieri care cultivă câmpuri, vii și livezi.

La scurt timp după Adam și Eva, oamenii s-au așezat rapid în orașe. În Geneza 4:17, Cain a început să construiască un oraș pentru familia lui. La scurt timp după potop, Noe s-a așezat și a plantat o vie, ceea ce indică faptul că nu era un nomad (Geneza 9:20). În Geneza 11, locuitorii pământului au construit un turn și un oraș.

Avraam este prima persoană din Scriptură care pare să fie identificată în mod specific ca având un stil de viață nomad. El s-a mutat dintr-un loc în altul pe un pământ care nu era al său, locuind în corturi. Dumnezeu promisese că va da pământul urmașilor săi, dar în acel moment Avraam era încă un vizitator care nu deținea nicio proprietate. În cele din urmă, Avraam a trebuit să cumpere un teren pentru mormântul soției sale (Geneza 23:4).

Când poporul Israel a părăsit Egiptul, a rătăcit în pustiu timp de 40 de ani, trăind ca nomazi. Chiar și Cortul Întâlnirii era mobil, astfel încât putea fi mutat dintr-un loc în altul. Cu toate acestea, când Canaanul a fost în cele din urmă cucerit, poporul s-a stabilit rapid în orașe, iar cei care nu locuiau în orașe dețineau totuși pământ cu granițe stabilite.

Unele grupuri de oameni din Biblie aveau tendințe nomade, inclusiv madianiții (Habacuc 3:7) și recabiții (Ieremia 35:8-10). În timp ce unele medii mai aspre, cum ar fi deșerturile, par să necesite un stil de viață nomad (și mulți nomazi trăiesc încă în deșerturile din Orientul Mijlociu), se pare că majoritatea oamenilor preferă să se stabilească în case permanente.

Creștinii nu sunt niciodată numiți în mod specific nomazi în Scriptură; cu toate acestea, suntem avertizați că această lume nu este adevărata noastră casă - suntem străini și călători pe acest pământ (Evrei 11:13), iar adevărata noastră cetățenie este în Împărăția lui Dumnezeu. Nomazii nu se stabilesc și nu investesc în structuri "permanente", știind că vor pleca în curând în alt loc. Multe dintre dificultățile cu care se confruntă creștinii sunt rezultatul uitării locului în care se află adevărata noastră cetățenie și al faptului că ne atașăm prea mult de confortul acestei lumi. Ar trebui să fim ca patriarhii, care au trăit "ca un străin într-o țară străină", în timp ce "așteptam cu nerăbdare cetatea cu temelii tari, al cărei meșter și ziditor este Dumnezeu" (Evrei 11:9-10).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un nomad?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries